Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Dakar 2021: A szabályváltozások

Dakar 2021: A szabályváltozások

Franco Caimi Yamaha Dakar Rally
Fotó: A.S.O./DPPI/E.Vargiolu

A szabályváltozások közül a legtöbbnek a célja a biztonság növelése a 2021-es Dakar Rally-n.

A 2021-re bevezetett szabályváltozások közül a legtöbb a motorosokat érinti. A második szaúdi Dakaron a motorosok csak hat hátsó gumit használhatnak a verseny során. Ettől a szervezők azt várják, hogy megfontoltabban, lassabban versenyezzenek a motorosok.

Pár éve már bevezették a motorosoknál, hogy a motorcsere büntetés von maga után. 2021-től időbüntetéseket alkalmaznak a második dugattyúcserétől kezdve, még akkor is, ha a motor többi része változatlan marad.

A tavalyi halál esetek után a motorosoknál és a quadosoknál bevezetik a légzsák mellény használatát, mely csökkentheti a sérülés súlyosságát egy baleset eset.

Az üzemanyag töltő pontokon a továbbiakban nem javíthatják a motorjaikat a motorosok. A 15 perces megállás a tankolásra és a pihenésre lesz.

Tavaly pár szakaszon kipróbálták, hogy a versenyzők csak a rajt előtt pár perccel kapták meg az itinert. A 2021-es Dakaron már minden szakaszon így lesz, az autósok 10 perccel, a motorosok 20 perccel korábban fogják megkapni. Továbbá az autósok, az SSV-sek és a kamionosok mezőnyének elit része tableten, digitális formában kapják meg az itinereket.

A szabályváltozások érintik a veszély zónákat is, amiket az itiner már kiemel. Továbbá hangjelzést is kapnak róla a versenyzők. Ezenkívül bizonyos különösen trükkös és veszélyes szektorokat „lassú zónáknak” minősítenek, ahol sebességkorlátozás lesz érvényben.