Skip to content
Főoldal / Dakar 2020 / Dakar 2020: Szaúd-Arábia adhat otthont a versenynek?

Dakar 2020: Szaúd-Arábia adhat otthont a versenynek?

Dakar Rally története
Fotó: Opel Dakar Team

Akár Jordániába is ellátogathat a Dakar mezőnye.

Február elején mi is beszámoltunk róla, hogy a 2020-as Dakar Rally egyik lehetséges útvonala érintené Botswanát, Angolát, Namíbiát és a Dél-afrikai Köztársaságot.

Az elmúlt napokban egyre több helyről érkeztek olyan információk, hogy a jövő évi Dakart nem Dél-Amerikában és nem is Dél-Afrikában, hanem a Közel-Keleten, Szaúd-Arábiában rendeznék. További adalék ehhez, hogy az elmúlt napokban több szaúdi versenyzői is olyan posztokat tett közzé a közösségi médiában, amelyek arra utalnak, hogy országuk lehet a verseny házigazdája.

Az egyik versenyző a szaúdi Yazeed Al-Rajhi volt, aki eddig ötször indult a Dakaron. 2015-ben első Dakarján, megszerezte első szakaszgyőzelmét, legjobb eredményét idén érte el a Minivel, hetedik lett.
Mohammed Altwaijri volt a másik szaúdi versenyző aki kész tényként publikálta a közösségi médiában, hogy Szaúd-Arábia rendezi a Dakart.

Utóbbi versenyző egyébként azt is közölte, hogy öt éves szerződést írt alá Szaúd-Arábia és a versenyt rendező ASO. Egyes források azt is hozzátették, hogy Jordániába is ellátogathat a mezőny és a két ország közösen rendezheti a versenyt.

Szalay Balázs a 14. Dakarján indult idén és kilencedik alkalommal teljesítette a versenyt. Mit szól az esetleges Dél-Afrikai vagy Közel-Keleti Dakarhoz?
„Megmondom őszintén, ha bármelyik terv megvalósul a kettő közül, akkor én mindenképp szeretnék rajthoz állni a következő Dakaron. Mindenki tudja rólam, hogy szeretek új országokat felfedezni, s mindkét terv nagyon vonzó. A Mentőexpedíció című filmet – amelyben a csapatunk biztosította a szervizhátteret a saját építésű Marsjáróhoz – például Jordániában forgatták, mert az a helyszín hasonlított a legjobban a Marshoz, de az eredeti terv Namíbia volt. Szóval bármelyik verzió valósul meg, lélegzetelállító helyszíneket fedezhetünk fel magunknak.” – mondta Szalay Balázs.