Skip to content
Főoldal / Dakar 2020 / Dakar 2020: Hírmorzsák

Dakar 2020: Hírmorzsák

Fotó: X-raid

Az elmúlt közel két hónap legfontosabb híreit szedtük össze.

Ha csak a verseny előtti napokban kezdtél el foglalkozni a 2020-as Dakar Rallyval, akkor sok hírről és érdekességről lemaradhattál, most ezeket gyűjtöttük össze neked.

Az autósoknál Stephane Peterhansel eredetileg a feleségével, Andreával indult volna. Andrea végül egészségügyi okok miatt nem vehet részt az idei Dakaron. A Dakart autóval és motorral is megnyerő Nani Roma a Mini helyett idén már egy Borgwarddal indul Szaúd-Arábiában.

Kétség kívül Fernando Alonso indulását kíséri a legnagyobb felhajtás. Van kinek a példáját követnie, hiszen volt már olyan F1-es versenyző aki, nyert Le Mans-i 24 órás és Dakart is. Erről az írásunkat ITT találod. Alonso saját bevallás szerint nem akar hülye hibákat elkövetni, csak célba akar érni. A versenyigazgató David Castera szerint a második héten szakaszt is nyerhet Alonso.

Természetesen a kisebb csapatok is komolyan fejlesztették az autóikat a 2020-as Dakarra. Igaz ez a SsangYongra is és a Coronel fivérek Szörnyére is.

A Red Bull a terepraliban is létrehozott egy junior programot, a fiatalok ott lesznek Szaúd-Arábiában is. A mentoruk, Cyril Despres az utolsó pillanatban kapott egy lehetőséget, hogy induljon az idei sivatagi shown. Navigátora egy felfedező lesz.

Az autósoknál Martin Prokop csapatának igen nehéz hónapjai voltak. Ősszel a cseh versenyző esett egy hatalmasat, ami miatt felmerült, hogy nem tud indulni. Végül ott lesz a rajtnál. Nem úgy a hátvédje, Martin Kolomy, aki már Szaúd-Arábiában borult egy nagyot. A balesetben meg is sérült, így nem indul a Dakaron.

A kamionosoknál a Kamaz egyértelműen a legesélyesebb, miután sem Gerard De Rooy, sem Federico Villagra nem indul. Ales Loprais új kamionnal várja az első Dakart a Közel-Keleten. A mezőnyben lesz egy hibrid kamion is. A 10 liter alatti géposztályban a Hino sorozatban 11. győzelmére készül.

Az alternatív hajtású járművek a Dakaron is egyre nagyobb szerephez jutnak. Az Extreme E versenyautója, az Odyssey a Dakar mezőnyével együtt teljesítette a shakedownt, majd az utolsó szakaszon is csatlakozik a mezőnyhöz. A Tacita elektromos motorkerékpár is részt vesz az utolsó szelektíven január 17-én.

Betekintettünk Carlos Sainz edzésére, valamint jót derültünk a Toyota vicces videóin.

Az új helyszínhez új szabályok is dukálnak, ezeket itt szedtük össze. Az esélyeseket videók segítségével mutattuk be, míg arra, hogy szerinted ki nyeri a 2020-as Dakart itt tudsz szavazni. A 2020-as Dakarról percről-percre a friss híreket az élő közvetítésünkben találod.