Skip to content
Főoldal / Dakar 2020 / Dakar 2020: Coronelék és a Szörny 3.0

Dakar 2020: Coronelék és a Szörny 3.0

Fotó: Maxxis Dakar Team

Bemutatták a 2020-as Dakarra készített autójukat.

Tim és Tom Coronel 2019-ben a 42. helyen fejezte be a Dakar Rallyt. 2020-ra Dél-Amerikából Szaúd-Arábiába költözik a verseny, de ez nem teszi könnyebbé a versenyt. A holland ikerpár ismét szeretné teljesíteni a világ legnehezebb tereprali versenyét.

„Komoly bajban vagyunk.”-kezdte Tom Coronel. „Mert a rabja vagyok. A Dakar Rally rabja. Néhány évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ilyet mondok.”

Jövő januárban a Szörny 3.0-val (Beast 3.0) állnak rajthoz, ami a korábbi Jefferies buggy továbbfejlesztett verziója.
„Február óta azon dolgozunk, hogy jobb legyen az autó.”-vette át a szót Tim Coronel. „8 oldalas listát készítettünk a fejleszteni való dolgokról, mostanra mindegyiket kipipáltuk. A fő hangsúly a súlyon és a karosszérián volt. Az első rész rövidebbé vált, megváltozott a felfüggesztés és a rugózás. Arra számítók, hogy Szaúd-Arábiában sokkal távolabb leszünk a helyiektől, mint voltunk Dél-Amerikában. Ezért képesnek kell lennünk arra, hogy könnyebben és gyorsabban kezeljük a felmerülő problémákat.”

„Már az előző versenyen elkezdődött a mostani autó tervezése. Vezetés közben állandóan beszélünk egymással. Van egy kis jegyzetfüzetem, hogy leírjam a dolgokat, még a szakaszon. Ha egy hónappal a verseny után van egy meetinged, addigra már a felét elfejted a dolgoknak.”-tette hozzá Tom Coronel.

Új terep új kihívásokkal
A Dakar Rally Szaúd-Arábiába való költözésével Tim és Tom Coronelre is új kihívások várnak.
„A szervezők minden évben meg akarnak minket lepni, szóval ez nem sokat változtat. Azt akarják, hogy a mezőnynek legalább a fele ne érjen célba. Az évek során megismertük a gondolkodásmódjukat. Mindig az utolsó kilométerek a legnehezebbek. Számunkra a kaland más lesz: Szaúd-Arábia nagyon különbözik Dél-Amerikától. A homok Chilében más, mint Afrikában vagy a Közel-Keleten. Idén ismét nagy meglepetésekkel kell szembenéznünk, de ez az oka annak, hogy részt veszünk a Dakaron.”-zárta Tom Coronel, akire a 2020-as Dakar Rally előtt még decemberben vár a WTCR szezonzárója Malajziában.

Tim Coronel tervei között szerepel, hogy jövőre a Dakaron kívül más versenyeken is elinduljanak a Szörny 3.0-val.