Skip to content
Főoldal / Dakar 2020 / Dakar 2020: A szabályváltozások

Dakar 2020: A szabályváltozások

Fotó: Red Bull

Négy lényeges ponton változtak a szabályok.

Itiner színesben
A 2020-as Dakaron a versenyzők már színesben kapják meg az itinert. Ez jelentősen csökkenti a következő szakasz előkészítését, különösen az amatőr versenyzőknek nagy segítség, akik későn érnek a bivouacba. Számukra ez lehetővé teszi, hogy jobban összpontosítsanak járműeik javítására és karbantartására. Legalább négy olyan szakasz lesz, amikor az itinert csak reggel osztják ki.

Kötelező megállás
A motorosok és quadosok számára a szelektív szakaszon az üzemanyag töltő pontokon kötelező volt 15 perces pihenőt tartani már évek óta. Januártól már minden kategória számára kötelező lesz a 15 perces pihenő. Ez a biztonságot szolgálja két úton is: van idő a pihenésre, valamint csökkenti az előzéseket az UTV-k és az autósok között például.

„Szuper maratoni szakasz”
A motorosok és a quadosok számára mindössze 10 perc javítási idő áll majd rendelkezésre amikor megérkeznek Neomba. A másik maratoni szakasznál a versenyzők szokás szerint csak egymásra számíthatnak.

Szabadkártya
Ha a versenyzők nem tudnak teljesíteni egy szakaszt (kivéve egészségügyi problémák) akkor utána egy külön értékelésben a „Dakar Experience”-ben folytathatják a versenyt. Ez az amatőrök számára lehetővé teszi, hogy további tapasztalatokat gyűjtsenek. Az elit versenyzők ki lesznek zárva.