Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Dakar 2019: Loeb nyert, Szalay 30.

Dakar 2019: Loeb nyert, Szalay 30.

Fotó: Red Bull

A második szakasz összefoglalója.

Vízválasztó nap volt a mai, hiszen a 342 kilométeres szelektívet Pisco és San Juan de Marcona között az autósok kezdték meg elsőnek, így ezúttal nem voltak nyomok előttük.

A ma elsőnek induló Nasser Al-Attiyah csak 11. lett, több mint hét percet kapott szakaszt megnyerő Loebtől. A kilencszeres rally-világbajnoknak ez volt a 11. szakaszgyőzelme a Dakaron. A második helyezett Nani Roma csak nyolc másodperccel maradt el a franciától. Legjobb Toyotásként Ten Brinke lett a harmadik. Peterhansel a WP3-nál még az élen állt, de aztán elakadt egy dűnén és 20 percet vesztett. Végül 15 perc lemaradással a 17. helyen zárta a 2019-es Dakar Rally második szakaszát. Egy Minivel máris kevesebb, miután Orlando Terranovat mentőhelikopterrel kórházba szállították. Az argentin versenyző a hátát fájlalta.

Az összetettben ezzel két Toyotás, De Villiers és Ten Brinke áll az élen, legjobb Minisként Roma a harmadik. Ők hárman 45 másodpercen belül vannak. Loeb az ötödik.

Szalay Balázs és Bunkoczi László jó napot zárt az Opel Grandland X-el és a 30. helyen értek be és az összetettben is ezt a pozíciót birtokolja a magyar duó. „Újabb jó napon vagyunk túl, annak ellenére, hogy akadt azért egy két kalandunk – mondta Szalay, akinek ez a 14. Dakarja. – Volt például egy magas dűne, amelyre elsőre nem tudtam felvinni az autót. Az igazsághoz tartozik, hogy a guminyomást nem engedtük le annyira, mint tegnap, mert ezúttal köves szakaszok is szerepeltek az útvonalban, úgyhogy ez is lehetett az oka, a lényeg, hogy mentünk felfelé a dűnén, de egyszer csak elfogyott az erő, úgyhogy lefordítottam a kocsit, nekifutottam újra, és akkor már nem volt gond.”

„Navigációs szempontból az egész nap nagyon nehéz volt, mert elképesztő mennyiségű irányváltás szerepelt az itinerben – mondta Bunkoczi. – Már az elején is láttuk, hogy jó néhányan keresgélik előttünk az utat, de az utolsó dűnesorban aztán minket is megevett a fene, mert volt egy olyan irányváltás, amit ha visszamennénk, akkor se találnék meg. Volt egy kis szerencsénk is, mert sokan már visszafelé jöttek a rossz irányból, s bár addig is éreztük, hogy nem jó helyen vagyunk, akkor már biztosak voltunk benne. Aztán megláttuk a helikoptert és rátaláltunk a helyes nyomra. Én mindig nyugtával dicsérem a napot, és ez a nap most meg is érdemli a dicséretet: az autó is jól muzsikált, mi is összeszedettek voltunk, s úgy érzem, az elmúlt két nap megalapozta az előttünk álló nyolcat.” Nem csupán Bunkoczi, hanem Szalay is nagyon optimista: úgy érzi, lendületben van. „Nagyon élveztem ezt a napot, az autó tökéletes volt, mi pedig sokat előztünk, sőt, szinte folyamatosan előztünk, ennek is köszönhető a harmincadik hely, aminek nagyon örülök. Remélem, még tudunk javítani – most úgy érzem, lesz ez még jobb is.”

Motorosoknál sokáig a Hondás Brabec állt az élen, a címvédő Walkner nagy hajrával végül jobbnak bizonyult nála. Brabec 22 másodperccel maradt el KTM-s riválisától. Barreda Bort lett a harmadik, ő vezet az összetettben. Gyenes Emánuel a WP6-nál a 64. helyen haladt át.

A kamionosoknál tegnap Nikolaev nyert a Kamazzal megelőzve két Ivecost, Van Genugtent és Villagrat. Loprais azzal veszített időt, hogy a nézők rossz felé irányították.

Dakar Rally 2019 állása a második szakasz után:
Autósok:
1. De Villiers 2. Ten Brinke +0:00:28 3. Roma +0:00:42 … 30. Szalay +1:09:51
Motorosok:
1. Barreda Bort 2. Walkner +0:01:31 3. Brabec +0:01:31