Főoldal / Dakar Rally / Dakar 2019: Argentína nélkül?

Dakar 2019: Argentína nélkül?

Fotó: Opel Dakar Team

Kérdőjelek a 2019-es Dakar Rally útvonala körül.

Jelenleg még nem született döntés a 2019-es Dakar Rally útvonaláról. Egyetlen dolog biztos a jövő évi versennyel kapcsolatban, hogy az idén a mezőnyt már az elején megtizedelő Perut érinti a mezőny. Ezt a versenyt szervező ASO egy Twitter üzenetben jelentette be nem régen. Ecuador készen áll beszállni a Dakar Rallyra, de a legfrissebb hírek szerint ezt elhalasztották 2020-ra. Chile sem írt még alá semmilyen szerződést. Argentínában pedig a pénzügyi fedezet előteremtésén dolgoznak. Ezzel az ASO a legnehezebb helyzetben van, amióta Dél-Amerikában rendezik meg a sivatagi showt.

2009 óta minden évben ellátogatott a Dakar Rally mezőnye Argentínába, sok esetben  a rajt és/vagy a cél is itt volt. A kormány mindig kiemelten támogatta anyagilag a versenyt. Argentínában nemrég a Turisztikai Miniszter, Gustavo Santos beszélt a helyzetről.
“Válságban vagyunk a költségvetéssel, hogy támogathassuk a Dakart. Meg kell vizsgálnunk a költség-haszon arányt.”-kezdte Gustavo Santos. “A Dakar a legfontosabb promóciós esemény az országban. A probléma az, hogy nem tudom, hogy a Turisztikai Minisztérium tudja-e a Dakar költségeit 100 %-ban támogatni. Ha mindenki részéről lesz akarat a folytatásról, akkor folytatjuk, de szükségünk lesz támogatásra.”

Egyre több helyről hallani, hogy az argentin kormány szeretne újra Formula-1-es versenyt rendezni. Nem tudják mindkét eseményt támogatni és amennyiben megkapják az F1-es rendezési jogot az könnyen azt jelentheti, hogy nem látogat többet Argentínába a Dakar Rally. Santos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy meg kell vizsgálni a dolgokat, ha ugyanezért a pénzért máshol többet kapnak, akkor váltani kell.