Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / DAF Turbo Twin

DAF Turbo Twin

A kamion, ami lehagyta a Peugeot 405 T16-ot. Egy legendás kamion története.

Ki ne emlékezne a Peugeot 405 T16-ra, amit Ari Vatanen vezetett az 1988-as Dakar Rally-n? Szerintem mindenki emlékszik a videóra, amin látható, ahogy Vatanen autóját állva hagyja egy kamion. Ez a kamion volt a DAF Turbo Twin. Később Vatanen élete legfélelmetesebb élményének nevezte, amikor feltűnt mellette a kamion, és amikor szembesült vele, hogy az gyorsabb nála…

Jan de Rooyék 1985-ban vágtak neki először a Dakarnak egy DAF-al.  Ekkor nem sikerült teljesíteniük a versenyt. 1987-ben megnyerték a kamionok versenyét, több órát vertek a második helyezettre, az összetettben a 11. helyen végeztek. De ez sem volt elég.

A következő évre építettek egy új kamiont, ekkor született meg a Dakar szörnyetege.
Fogtak két 11,6 literes motort, raktak mindegyikre három-három turbót. Ezt az egészet belepakolták egy csővázas DAF-ba. Ez volt a DAF Turbo Twin X1 (piros volt a far rész), ezt vezette Jan de Rooy. A kamion végsebessége 200 km/óra felett volt. Nulláról 100 km/órára nyolc másodperc alatt gyorsult a 10,5 tonnás versenykamion. Teljesítménye 2*610 Le volt, és közel 5000 Nm-es nyomatéka volt.
Az 1987-es kamion továbbfejlesztett változata lett DAF Turbo Twin X2 (kék volt a farrésze). Ez kevesebb lóerőt adott le és motoronként csak egy turbóval rendelkezett. Theo van de Rijdt vezette ezt a DAF-ot.

Sajnos a szörnyeteg meg is bosszulta magát. Az 1988-as Dakar Rally-n Jan de Rooy már az abszolút harmadik helyen állt a DAF Turbo Twin X1-el (Csak a két Peugeot volt előtte), amikor megtörtént a baj. Theo van de Rijdt DAF Turbo Twin X2-vel egy ugratás után rosszul ért földet és felborult. A kamion többször is átfordult. A navigátor, Cees van Loevezijn kirepült a fülkéből és azonnal életét vesztette. A másik két versenyző is súlyos sérüléseket szerzett.
Jan De Rooy a történtek után visszalépett a versenytől. Utána évtizedekig nem indult a Dakaron, 2002-ben vágott neki újra a sivatagi shownak.