Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Cristina Gutiérrez: Azt hittem elvisz az áramlat

Cristina Gutiérrez: Azt hittem elvisz az áramlat

Cristina Gutiérrez Herrero Dakar Rally 2023
Fotó: A.S.O./F.Gooden/DPPI

A 2023-as Dakar Rally harmadik szakaszán két győzelemre esélyes versenyző esélyeit is elmosta az eső – szó szerint.

Ilyesmire egyszerűen nem számít az ember Szaúd-Arábia sivatagi tájain. A Red Bull Can-Am gyári csapat két autója a Dakar Rally harmadik szakaszának felénél egy útvonalpont környékén egy gyorsan áradó folyóban rekedt. Francisco „Chaleco” Lopez Contardo és Cristina Gutiérrez Herrero is több mint egy órát veszítettek a szakaszon, ami gyakorlatilag kizárta őket az LW Proto (T3) győzelmi esélyesei közül. De talán a legnagyobb győzelmet az jelentette, hogy az autó még egyben maradt a szakasz végére.

„Nos, végre itt vagyunk a lakókocsiban a melegben, ez volt az egyik legbonyolultabb szakasz, amit valaha vezettem. Minden jól ment, jó ritmusban voltunk, és hirtelen jött egy útvonalpont, amely egy kis folyó mellett haladt el. Ez egy kis folyó volt, de mivel egyre jobban kezdett esni az eső, egyre jobban áradt és amikor Chalecóval megpróbáltunk átkelni, elakadtunk a „kis” folyóban, miközben megpróbáltuk érinteni az úvonalpontot. Aztán hirtelen a víz elkezdett bejönni az autóba, egészen a nyakamig ért, nagyon szenvedtem az autóban, mert azt hittem, hogy elvisz az áramlat” – írta Gutiérrez Herrero a közösségi médiában, miután visszaért a táborba.

Videón az eset:

Ha ezt a beszámolót olvasva ijesztőnek tűnik, képzeljük csak el, mit érezhetett Gutiérrez Herrero és navigátora, Pablo Moreno Huete – és Lopez Contardo navigátora, Juan Pablo Latrach Vinagre – az autóban.

Gutiérrez Herrero még azt is fontolgatta, hogy kiszáll a Can-Am Maverickből.

„Még az is megfordult a fejemben, hogy kiszállok az autóból, mert egyre rosszabb lett” – mondta az Extreme E társbajnoka. „De végül bent maradtam az autóban, mert tudtam, hogy ha leállítom a motort, még rosszabb lesz. Így folyamatosan nyomtam a gázt, hogy ne álljon le a motor.”

Gutiérrez Herrero és Lopez Contardo végül segítséget kapott a kamionos versenyzőktől, akik kihúzták őket a folyóból.

Az előbbi számára a dráma még nem ért véget, mivel az autó elektromos rendszere beázott, ami nem sokkal később újabb megállásokra kényszerítette.

„Amikor már kint voltunk, az autó először mindenféle elektromos hibákkal küzdött, egy olajnyomás-meghibásodás is volt, ami miatt nem tudtunk 30 km/óránál többel menni, így 30 percet töltöttünk azzal, hogy megpróbáltuk felmelegíteni az autót” – tette hozzá Gutiérrez Herrero.

„Pablo felemelte a szenzorokat, tisztította őket, az ablaktörlőket, amelyek leálltak, majd a szakasz hátralévő részét esőben és sárban kellett vezetnünk. Pablo 10 másodpercenként takarított. Egy kötelet kötöttünk rá, hogy megpróbáljuk mozgásra bírni az ablaktörlőket, és végül olyan dráma volt az egész nap, amilyet el sem tudsz képzelni” – zárta a tegnapi szakasz értékelését a spanyol hölgy.

Lopez Contardo 1 óra 10 perc hátránnyal a hatodik helyről folytatja, míg Cristina Gutiérrez 1 óra 50 perc lemaradással a 10. az összetettben a 2023-as Dakar Rally harmadik szakasza után.