Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Coronel: A helikoptert követtük

Coronel: A helikoptert követtük

Coronel Dakar Rally 2022
Fotó: Florent Gooden / DPPI

A holland páros leleményesen oldotta meg az első szakasz trükkös navigációs részét. Lentebb az is kiderül, miért volt trükkös.

A 2022-es Dakar Rally első szakaszának kb. 260 kilométerénél sokan eltévedtek, az autósok élmezőnyében is volt, aki több órát vesztett. Tim és Tom Coronel alig egy óra lemaradással a 19. helyen zárta a napot. Azon a bizonyos részen ők egy helikoptert követtek.

„Túlságosan jobbra voltunk. Láttunk egy helikoptert a bal oldalon, egy kilométerrel arrébb. Ez furcsa, mert a helikopterek valójában mindig a pálya közelében vannak. Odamentünk, és kiderült, hogy az útvonalpont, ami nekünk kellett, és amit mindenki keresett, az 3 kilométerre van visszafelé. Így hát autóztunk egy kicsit, aztán megtaláltuk. Ez a helikopter volt a szerencsénk” – mondta Tom Coronel, aki ma navigált.

Később még volt két pont, ahol Tom elvesztette az irányt, de gyorsan megoldották, így remekük kezdődött számukra a 2022-es Dakar.

Mi vezetett félre sok versenyzőt?

A 257,58 kilométernél a kiegészítő jegyzet azt mutatta, hogy az iránytű 10 fokos irányába kell haladni, hogy a helyes úton legyenek. De a trükkös helyen több különböző nyomvonal és ösvény kanyargott át egy tevefűvel sűrűn benőtt területen. Szinte minden nyomvonal kövek és növényzet között kanyargott, meg kis dűnék között is. Ezért is volt nehéz megtalálni az itinerben szereplő fő útvonalat.

Aki ekkor azt hitte, hogy a megfelelő sávban van, mert ez volt a legnagyobb nyom, és követte a tíz fokos útirányt, az a megtett irány miatt egyre keletebbre sodródott a tényleges pályáról. Odáig, hogy a végén még egy 300-340 fokos fordulót is tennie kellett, hogy visszatérjen a helyes útra.

Pontosan ezen az útvonalon volt egy rejtett útvonalpont, amelyet meg kellett közelíteni. Ez csak akkor volt lehetséges, ha sztoikusan a helyes irányba haladtál. Mint Nasser Al-Attiyah, akinek navigátora Mathieu Baumel nem hagyta magát megzavarni.

Mások nagyon eltévedtek ott, például Carlos Sainz és Brian Baragwanath – a tegnapi második és harmadik helyezett. Rengeteg időt elvesztegettek a rejtett útvonal pont megkeresésével. A dél-afriakai végül feladta és vállalja ezért az időbüntetést.

Tábori hírek szerint most az Audi és a Century Racing az óvás beadásán gondolkodik. Véleményük szerint bebizonyosodott, hogy rossz az itiner, ami a szervezők felelőssége. Azt szeretnék, hogy a 240. kilométerig legyen értékelve a szelektív. Ott Sainz a 4., míg Baragwanath a 6., helyen állt. A csapatoknak 24 órájuk van a szakasz után beadni az óvást.