Skip to content
Főoldal / Dakar 2020 / Chicherit elektromos autóval térne vissza a Dakarra

Chicherit elektromos autóval térne vissza a Dakarra

Fotó: Extrem E

Akár már jövőre láthatjuk őt.

Guerlain Chicherit neve ismerős lehet a Dakar Rally rajongói számára, hiszen 2005 és 2016 között állandó részt vevője volt a sivatagi shownak. Ez idő alatt két szakaszgyőzelmet szerzett, legjobb eredménye egy ötödik hely 2010-ből. Az elmúlt éveket a rallycross világbajnokságon töltötte.

A 2020-as Dakar shakedownján ő vezette az Extrem E elektromos SUV-ját, az Odyssey-t. A jövőre nézve is vannak tervei elektromos autóval a Dakaron, akár már 2021-ben láthatjuk egy elektromos autóval a Dakaron. Erről Al Ulaban mesélt a táborban.

„Mindenki elektromos autót akar, de a nagy kérdés hogyan töltsük fel zöld energiával? Olyan rendszert akarunk felállítani, amelynél az egész lánc a lehető legtisztább. Hogyan töltsük újra az autót? Hogyan tudjuk tárolni az energiát? Hogyan tudjuk használni a nap energiáját? A partereim és én már kifejlesztettük a technológiát és a járművet. Jelenleg csak 40 kilométert tudunk megtenni vele, de néhány apró módosítás után hamarosan már 100 kilométert tudunk megtenni.” – kezdte Chicherit.

„A Dakar a legnehezebb tereprali verseny a világon, tehát egy ideális próba a technikánk számára. 2021 óriási kihívás lesz. Tudjuk, hogy nehéz lesz, mert ez lesz az első próbánk, de valakinek meg kell tennie az első lépéseket. Aztán a a technika tovább fejlődik 2022-ben és 2023-ban. Ha ez történik 2023-ban már talán a győzelemért harcolhatunk. Ki tudja?”

Lehet kicsit utópisztikusnak tűnik Chicherit terve, de Albert Einstein óta tudjuk: „Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”

2017-ben már teljesítették egy teljesen elektromos autóval a Dakart. A 2020-as Dakaron van a mezőnyben egy hibrid kamion, valamint az elektromos motorkerékpárokat gyártó Tacita is élénken érdeklődik a Dakar iránt.