Skip to content
Főoldal / Formula-1 / Bye-Bye Mark Webber

Bye-Bye Mark Webber

  Az ausztrál versenyző a Brazil Nagydíjon utolsó versenyét teljesítette a Formula-1-ben. Ebből az alkalomból összegyűjtöttem legemlékezetesebb futamait.

2002 Ausztrál Nagydíj
Mark Webber 2002-ben hazai versenyén mutatkozott be a sereghajtó Minardinál. Élete első versenyén a két pontot érő ötödik helyen intette le a kockás zászló. Ezzel a Minardi 1999 után újra pontot tudott szerezni. (Akkor Marc Gené végzett a 6. helyen az Európa Nagydíjon)

2009 Német Nagydíj
A félig vizes, félig száraz Nürnburgringen megszerezte pályafutása első pole pozícióját. (Előtte négyszer startolt a második helyről) A rajtnál nekiment Rubens Barichello Brawn-Mercedesének, ezért boxutca áthajtásos büntetést kapott, de még ez sem akadályozta meg abban, hogy megszerezze pályafutása első F1-es győzelmét.

2010 Török Nagydíj
Webber simán eljött az élen a rajt után. A 40. körben a hátrányát legyőző Vettel támadást indított csapattársa ellen. Belülről próbált meg előzni, de mikor elkezdett az ideális ív felé húzodni nem vette észre, hogy Webber még mellette van. A két autó összeért a német kipörgött és feladni kényszerült a versenyt. Webber is a bukótérbe kényszerült, közben a két McLaren megelőzte. Kapott új első szárnyat és végül a harmadik helyen finiselt. Helmut Marko egyből Vettelt védte. Ekkor kezdett kiborulni a bili az energiaitalosoknál.

2010 Európa Nagydíj
Webber volt elsőnek kerékcserén és a mezőny végére ért vissza. Kovalainen korábban fékezett, mint arra az ausztrál számított, így ráfutott a Lotus hátsókerekére, ami szó szerint kilőtte Webbert. Egy levegőben történt fejen átfordulás után (közben az egyik pálya felett lévő hirdető táblát letarolta)a kocsi a kerekeire érkezett és úgy csapódott a gumifalba.


Lovász Zoltán képzőművész képe a bukásról, ami a Break Lap-A Forma-1 drámai pillanataiból című könyvben is látható

2010 Brit Nagydíj
A Red Bull egy új szárnnyal érkezett csak Silverstonba és ezt Webber autójára szerelték fel, hogyha baja esik, akkor azzal ne Vettel bukjon. De Vettel összetörte a saját régi szárnyát és ezután Webber új szárnyát rakták fel a német autójára, míg az ausztráléra egy régit raktak vissza. Ilyen előzmények után Webber lerajtolta az élről induló csapattársát és megnyerte a versenyt. Ekkor hangzott el az azóta már legendássá vált mondata: „Nem is rossz egy második számú versenyzőtől”

2013 Maláj Nagydíj
Az 5. helyről indulva már az élen állt, mögötte Vettellel, amikor a csapat kiadta a Multi21 üzenetet a versenyzőinek, ami azt jelenti, hogy a 2-es számú autó maradjon elől. Vettel ebbe nem nyugodott bele és nekiállt megelőzni csapattársát és kanyarokon át kemény csatát vívva végül megelőzte Webbert, aki így csak második lett a versenyen.


Webber az idei Magyar Nagydíjon

Webber Formula-1es pályafutása során 215 versenyen indult, 1047,5 pontot szerzett, kilencszer állhatott a dobogó legfelső fokára és tizenháromszor indulhatott az első rajtkockából. Összesen 42-szer állhatott dobogóra és 19 leggyorsabb kört szerzett.

Az F1 után visszatér Le Mans-ba a Porsche versenyzőjeként. Érdekesség, hogy az ausztrál versenyző már kétszer is részt vett a Le Mans-i 24 órás versenyen, de magán a versenyen még egy kört sem tett meg. 1998-ban a motor mondta fel a szolgálatot, 1999-ben pedig az edzésen repült egyet és csúnyán összetörte az autót.