Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Brabec és Walkner kritizálja az új szabályokat

Brabec és Walkner kritizálja az új szabályokat

Ricky Brabec Dakar Rally
Fotó: A.S.O./DPPI/F.Gooden

A 2021-re bevezetetett új szabályok közül több nem nyerte el a motorosok élmenőinek a tetszését és keményen kritizálják azokat.

Ahogy arról beszámoltunk a 2021-es Dakaron a motorosok csak hat hátsó gumit használhatnak a verseny során. Ezt többek között a motorosok címvédője, Ricky Brabec is kritizálja.

„Nem értek egyet az új szabályokkal. Miattuk Dakar még veszélyesebb lesz. Ha tizenkét szakaszra hat hátsó gumink van, akkor két napot kell egy gumin vezetnünk. De a kopott gumival nem lehet jól fékezni. Ez a szabály őrültség. Véleményem szerint ez a legrosszabb szabály, amelyet az ASO valaha is elfogadott. Nem hiszem, hogy emiatt bárki is lelassul. Akkor is teljes gázzal fogunk menni” – mondta Brabec.

A 2018-as győztes, Matthias Walkner is kritizálta ezt a szabályt:
„Ez egy jó módja annak, hogy megmutassák, változtatni szeretnének valamin. De ez nincs jól átgondolva. Ez a szabály jó lenne, ha az lenne a cél, hogy a verseny izgalmát növeljék. Ha azonban a fő cél a biztonság növelése volt, akkor véleményem szerint ez teljes hülyeség. Hogyan növekszik a biztonság, ha egy versenyző kopott gumin megy? Sehogy! Mindig a határon fogunk menni, de minél rosszabb a gumink, annál kevésbé tudjuk majd kontrolálni a dolgokat.”

Walkner a többi új szabályt is kritizálja

Az osztrák versenyzőnek az sem tetszik, hogy az üzemanyag töltő állomásokon nem lehet szerelni.
„Ez is hülyeség. Véleményem szerint azt a 15 percet mindenkinek arra kéne használnia amire akarja. Szerintem veszélyes, hogy negyed órán keresztül nem csinálsz semmit, majd sietve, nyomás alatt javítasz. Utána pedig próbálod behozni az elvesztegetett időt, mert minden másodperc számít a motorosoknál annyira szoros a verseny.”

A KTM-es versenyzőnek a légzsák mellényekkel kapcsolatban is vannak aggályai.
„A légzsák nagyon jó ötlet, de azt mondanám, hogy egy évvel korábban érkeznek, mint kellene. Ráadásul nem biztos, hogy csak előnyeik vannak. Ez minden bizonnyal a tereprali jövője, de ezt a koncepciót sem gondolták át alaposan. Mi történik, ha a légzsák aktiválódik, mert elesett a motoros, majd újra elesik, de akkor már nem aktiválódik. Ráadásul rendkívül izzadunk ebben a mellényben. Remélem, hogy ez nem okoz dehidratációs problémákat.

A 2021-es Dakar Rally-t január 03-15. között rendezik.