Főoldal / DTM / Bizar történetek az autósport világából

Bizar történetek az autósport világából

Összegyűjtöttem pár történetet, amikor a szervezők vagy a körülmények miatt érdekessé vagy éppen már-már szánalmassá vált a szituáció. A Formula-1-től kezdve a DTM-en és a Kamion Eb-n át a WRC-ig mindenhol fordult elő ilyen eset.

2013-ban debütált a DTM Oroszországban a Moscow Racewayen. Már az időmérőn gondoskodtak az oroszok arról, hogy emlékezetes legyen az első ottani verseny. A Q4 egykörös menetekből áll, amit Mike Rockenfellernek, Mattias Ekströmnek, Augusto Farfusnak és Bruno Spenglernek kellett volna teljesítenie. Erre azonban nem került sor, mivel Vlagyimir Putyin magángépe felszállásra készült, ezért lezárták a légteret. Ebben az esetben a mentőhelikopterek sem szállhattak volna fel és mivel a légtér zárat 2 órásra hirdették a szervezők a Q4 törlése mellett döntöttek és a Q3 időeredményei alapján határozták meg az első két sort a rajtrácson.  Így végül Rockenfeller indulhatott az élről.

A DTM 2013-as szezonjában a norisringi verseny is emlékezetesre sikerült.  Mattias Ekström megnyerte a versenyt, de sokáig nem örülhetett neki, mivel a parc fermé szabály megsértéséért kizárták. Ugyanis a versenyt követő ünneplés alatt apukája vizet töltött a zsebébe és ez ellenkezik a szabályokkal. A történet azonban nem ér véget itt. Az Audi fellebbezett és az illetékesek úgy döntöttek, hogy senki nem nyerte meg a versenyt. Wickens így második lett és mégsem szerezte meg első DTM-es győzelmét, Juncadella pedig az első dobogójának mondhatott búcsút.

A Kamion Eb nürnburgringi versenyén teljesen érthetetlen módon kiintették Major Benedeket egy áthajtásos büntetésre. Beni sem értette, hogy miért. Később kiderült, hogy összekeverték a rajtszámokat: A 21-es helyett a 12-est (Benit) hívták ki…

Major Beninek a rajtszámát keverték össze

Major Beninek a rajtszámát keverték össze

A 2002-es Formula-1-es Brazil Nagydíj leintésére a brazil foci legendát Pelét kérték fel.  Pelé azonban az első két helyezettet, Michael és Ralf Schumachert nem intette le.  A harmadikként érkező David Coulthardot intette le elsőként.

A 2009-es Magyar Nagydíj időmérője Felipe Massa hatalmas bukásáról marad emlékezetes, de történt ott más is. Murphy óta tudjuk, hogy, ami elromolhat, az el is romlik. A többszörösen biztosított időmérő rendszer adatközlése meghibásodott, így a versenyzők a leintés követően egymást kérdezgették, hogy ki mit ment. Végül Fernando Alonso nyerte az időmérőt a Renault-tal.

1984-ben a Dél-Afrikai Nagydíj díjkiosztója sikerült emlékezetesre. Ugyanis a 14 ezer font értékű ezüst trófea, amit a győztes Niki Laudának kellett volna megkapnia, eltűnt.  Lauda végül egy másik trófeát kapott.

100 ezer dolláros bírságot kellett fizetniük a 2000-es Brazil Nagydíj szervezőinek, mivel az interlagosi pályán elhelyezett szponzorok logóival díszített táblák leszakadtak a helyükről és kis híján eltalálták Jean Alesit.

A 2011-es Jordán Rallyra megérkezett a WRC mezőnye, azonban a felszereléseket szállító hajó nem. Eleinte még csak kisebb késésre számítottak az egyik hajómotor meghibásodása miatt, később azonban a másik motor is meghibásodott. Végül még az időjárás sem kedvezett a hajónak, így a Jordán Rali első napját a szervezők eltörölték.

Az 1974-es Brit Nagydíjon vezetett a poleból induló Niki Lauda, amikor a vége előtt két körrel ki kellett állnia a boxba egy kerékcserére.  Amikor szeretett volna a boxutcából kihajtani megdöbbenve tapasztalta, hogy a szurkolók elözönlötték a boxutcát és nem tud tovább menni. Előbb kilencedikként értékelték az eredménylistákon, majd a Ferrari óvása után az 5. lett.

1976-ban Monacóban az edzésen Mark Donohue kicsúszott a pályáról. Az autóját elkezdték kiemelni egy daruval, de a daru egy villanyoszlopot is kidöntött, így fél órára fel kellett függeszteni az edzést.

Az 1985-ös belga versenyt nem sikerült az eredeti júniusi időpontban, mert a pálya új aszfaltja szó szerint szétmállott az autók alatt az edzéseken.  Végül szeptemberben rendezték meg a versenyt.

Az 1976-os Japán Nagydíjon Masahiro Hasemi érte el a leggyorsabb kört a Fuji versenypályán. A dolog érdekessége, hogy abban a körben hárman is lekörözték, ami elég kérdésessé teszi ezt. Az FIA utólag Laffite-nek adta a leggyorsabb kört, de a statisztikákban ma is Hasemi neve szerepel.

A 2013-as koreai versenyen Mark Webber autója kigyulladt az Adrian Sutillal történt ütközés után. A tűzet viszonylag hamar eloltották, de utána egy tűzoltó autó mégis a pályára hajtott a verseny tempóban érkező mezőny elé. Szerencsére a sportbírók lengették a fehér zászlót és az élen álló Vettel is időben észlelte a veszélyt (bár elsőnek nem tudta eldönteni, hogy a Safety Car-e az).

Fotó: OXXO Enery Truck Race Team