Skip to content
Főoldal / Szlalom / Bakonyszentlászló szlalom verseny Vajtu Zsolt szemszögéből

Bakonyszentlászló szlalom verseny Vajtu Zsolt szemszögéből

csucsu-ypres  Bakonyszentlászló szlalom Vajtu Zsolt szemszögéből.

Először is bemutatkoznék, Vajtu Zsolt vagyok 31 éves. Szeretem a Ladákat, és a 90’-es évek előtti autókat, motorokat. Amikor időm csak engedi autós versenyeket, találkozókat látogatok. 2006-2008 között gyorsulási versenyeken indultam 1200-es, majd 1600-os Ladával. Elkezdtem szlalomozni, illetve versenyeket is szervezni Károlyházán (Kócsag kupa). Nem időre szoktam menni inkább próbálok látványosan autózni, van amikor sikerül is. Tagja vagyok a Veterán Zsiguli egyesületnek, ami sok kiállítással, nyilvános szerepléssel, rendezvénnyel büszkélkedhet. 2011-ben indultam utoljára versenyen, de most a vasárnapi Bakony szlalomon ismét magamra kattintottam a négypontost, természetesen egy piros,,Gombszeműben”.

_MG_6579

Igazi forró nyári kánikulában rajtolhattunk az idei harmadik Bakony szlalomon az elmúlt vasárnap Bakonyszentlászlón. Pár nappal a verseny előtt a Bakonyrally.hu oldalon már olvastam, hogy megvan a maximális 70 nevezés, voltak, akik kétszer neveztek, és akik többen mentek egy autóval. A Mitsubishi Evo-tól a Subaru motoros Bogárig versenyeztek mindennel, aminek négy kereke van. Voltak szép számmal BMW-k, Suzukik, Ladák, diesel Golfok, Trabantok. Akadt egy-két érdekesség is, mint például az a Ford Sierra V6, ami hátsókerék hajtásával igazán szép látványt nyújt a látványos autózás kedvelőinek. Itt említeném meg Szalai Gergőt, aki a hátsókerekes bordó Swift-jével ismét szép autózással szórakoztatta a nézőközönséget. Persze lehetne még sorolni neveket, de aki rendszeres látogatója a Bakony szlalomnak tudja, kik csinálják a műsort Ladákkal és BMW-kel és kik harcolnak az óra ellen, de ez így van a rendjén. Ha már a látványnál tartunk, akkor meg kell említenem az Evo és a diesel szörnyeteg I-es Golf csatáját, amiből a jó öreg Golf került ki győztesen mindössze 31 ezred másodperc különbséggel. Ehhez viszont kellett az is, hogy a Golfot terelő Hanich Gábor hiba nélkül teljesítette a négy futamot, így egyetlen büntető másodpercet se gyűjtött be, ellenben a „Mitsut” terelő Sipos Istvánnal, aki sajnos 12-őt is beszedett. Ők ketten lettek az abszolút eredmény listán az ötödikek és a hatodikak. A legjobb négy időt BMW-kel produkálták, ami ékes bizonyítéka annak, hogy lehet gyorsan menni hátsókerekes autóval is, de még milyen gyorsan!

_MG_6886

Mondjuk ez a veszély engem nem fenyegetett. Nagy István barátommal, aki szintén szokott indulni egy fehér körlámpással, együtt neveztünk a vasárnapi versenyre, így az autó duplán kapott. Januárban vettem ezt az autót, de még nem versenyeztem vele sehol. Előző hétvégén történtek rajta változtatások, de kíváncsi voltam, mit kell még rajta faragni, és hogy viselkedik egyáltalán a versenypályán. A kasztni egy piros becsövezett körlámpás 1200S, motor 1.6-os Niva könnyített acél lendkerékkel, golfgyújtással, egybenyitós karburátorral, hengerfejből 1mm leszedve, 60-as egydobos kipufogó rendszer. Csörgő kuplung kevlár tárcsával, Bál!nt féle 5-ös tolós váltóval. Hegesztett difi, tokolt tárcsafékes hátsó híd. Volt hátul két kopott téli gumi, gondoltam egy kört kibír, hát nem. Az első köröm borzalmas volt. A gumik nagyon csúsztak és állandóan besokalltam. Háromszor forogtam meg és még volt egy kis tolatgatás is pont a parkolóban, ahol a legtöbben állnak. A cél előtt kb. 80m-rel eldurrant a jobb hátulja. A célban vettem észre, hogy nem mutat a vízhőfok, mint kiderült kicsapta a biztosítékot, de így sajna a ventilátor se ment. Melege is lett a gépnek. Hátsókerék és biztosítékcsere, aztán Pisti következett. Rotyogó vízzel tért vissza. Nem örültem, gondoltam jól kezdődik ez is. Kapott a 15-ös helyett egy 30A-os biztosítékot Mázsa Gergő (turbós Lada) kolléga tanácsára. Víz utána önt, erre látom el van repedve a kuplung kiegyenlítő tartálya is. Remek, és ez még csak az első futam volt. Szerencsére az oldalán volt a repedés, kb. egy centi magasan fel lehetett önteni. Első időm 03.48 volt, ami nagyon-nagyon borzalmas!
Második futam: tesóm ült a jobb egyben, mondtam neki, ha leesik a vízhőfok mutató sikíts, aztán végiggurulunk, nem szeretném, ha hengerfejes lenne. Semmi gond nem volt, végig repesztettünk szépen, bár a jobb gumikkal előjött, hogy kicsit gyengécske az autó, de azért volt egy-két szebb kanyarvétel, 02.42-es idő hiba nélkül. Kezdett visszajönni a kedvem. Ezek után nem volt műszaki probléma, lehetett koncentrálni a versenyre. Aztán a harmadikban futottam egy 02.37.6-os időt (0 hibával), a negyedikben pedig egy 02.37.9-est (o hibával). A rossz kezdés ellenére nem volt több problémánk. A következő versenyre puhítani kell az autó hátulján, mert beton kemény, elpattog. A motor se maradhat így, varázsolni kell bele pár plusz lovacskát. Annak ellenére, hogy az autó is új volt, és nem versenyeztem több mint másfél éve, de kategória 5. lettem, aminek nagyon örülök.

_MG_7001

Aki kilátogatott akár versenyzőként, akár nézőként, biztos nem csalódott. A szervezés és maga a verseny is nagyon gördülékenyen zajlott, szerintem ennek is köszönhető, hogy a sok induló ellenére is négy futam került lebonyolításra. A pálya kialakítása is tetszett, és jó tempós volt, inkább nevezném minirally-nak, mint szlalomnak. A pálya teljesen aszfaltozott, hossza 2000 m volt, amit lassítók, visszafordítok és egy 360-as forduló tett változatossá. Ellenben figyelni kellett, mert a visszafordítókat balról kellett kezdeni, a 360-as fordulót pedig jobbról. Aki ezt eltévesztette, sajnos pályatévesztést követett el, és így az a köre érvénytelennek számított. Ebbe a hibába sokan beleestek, pedig a szervezők pályabejáráskor külön felhívták erre a figyelmünket. Szerencsére nem történt semmilyen baleset, de azért voltak, akik szedtek össze egy kis gazt a pálya melletti területről, de ez benne van a pakliban.
Összegezve egy nagyon jó hangulatú verseny volt sok résztvevővel, nézővel és remek időjárással.
A Bakony szlalom idei 4. versenye szeptember 22.-én kerül megrendezésre.
Szerintem ismét érdemes lesz kilátogatni, mint versenyzőként, mint nézőként!
Addig is kaparjatok jókat és élvezzétek a nyarat! szeVAZtok! V ZS