Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Az Audi versenyzőinek alapos felkészülése a 2023-as Dakarra

Az Audi versenyzőinek alapos felkészülése a 2023-as Dakarra

Audi Dakar 2023 felkészülés
Fotó: Audi Communications Motorsport / Michael Kunkel

A három páros kissé nyugodtabban és felkészültebben várja a versenyt, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor tele vannak várakozással és tisztelettel a sivatagi verseny iránt.

Minden kilométer számít

Az októberi Marokkó Rallyn az Audi Sport három pilóta párosa tökéletes lehetőséget kapott arra, hogy visszatérjen a versenykörülményekhez. Stéphane Peterhansel és Edouard Boulanger idén messze a legtöbb kilométert teljesítette. A januári Dakar Rally után az Abu Dhabi Desert Challenge-en indultak együtt – és ott megszerezték az Audi RS Q e-tron első győzelmét. Az európai és afrikai teszteket a Marokkó Rally követte. Mattias Ekström ott egy régi tapasztalatát látta megerősítve: „A versenyen mások a folyamatok, mint egy teszten, ahol folyamatosan visszatérsz a garázsodba. A sivatagban magadra vagy utalva. Ez segít.” A két svéd számára a legutóbbi lépés a Marokkó Rallyn történt. „Akkor ‘kattant be’ és megértettük, hogyan gondolkodnak azok, akik az itinert készítik” – számol be Emil Bergkvist. „Azóta Mattias és én jobban megértjük, és a vezetés még szórakoztatóbb.”

Összetartó csapat

Carlos Sainz Lucas Cruz navigátorral, valamint Stéphane Peterhansel és Edouard Boulanger már ismerik a Team Q Motorsportot abból az időből, mielőtt az Audi belevágott a terepraliba. Sven Quandt tapasztalt csapata közel három évtizede versenyez sivatagi raliversenyeken, hatszor nyerte meg a Dakar Rallyt, és számos címet szerzett a tereprali-versenyzésben. A trebur-i csapat a Team Audi Sporttal közösen mindhárom Audi RS Q e-tron autót indítja.

A három prototípus pilótafülkéjében a jó kapcsolat a siker előfeltétele. „Nagy a bizalmam a navigátoromban, együtt háromszor nyertük meg a Dakart. Segítjük egymást” – hangsúlyozza Carlos Sainz, aki tizenegyedik alkalommal indul a Dakar Rallyn Lucas Cruzzal együtt. A navigátora hozzáteszi: „Carlosszal nagyon jó a kommunikáció. Erős a kapcsolatunk, és jó a hangulat”.

Stéphane Peterhansel, aki 1988 óta rendszeres versenyző és 14-szeres Dakar-győztes, legutóbb 2021-ben nyerte meg a versenyt Edouard Boulanger másodpilótával. Mattias Ekström, aki kétszeres DTM-bajnokként és ralikrossz-világbajnokként ugyancsak tapasztalt és sikeres az autósportban, de tud tanunli csapattársaitól. „Mindkettőjüktől csak tanulni tudok” – mondja a svéd. „Carlos rendkívül ambiciózus, érzelmes és tele van energiával. Minden mást Stéphane-tól tanulok: ő ugyanolyan sikeres, de sokkal higgadtabb, nyugodtabb és stratégiaibb. Ők a két legmenőbb csapattársam a pályafutásom során.” Honfitársa és másodpilótája, Emil Bergkvist hozzátette: „Sokat tanultunk Edouardtól és Lucastól. Tárt karokkal fogadtak minket. Mindent megkérdeztünk tőlük, amit csak lehetett. Nélkülük sosem jutottunk volna el idáig”.

Technikai felkészültség

Az RS Q e-tronnal az Audi nagyon rövid idő alatt egy innovatív koncepciót valósított meg a legkeményebb motorsport-szakágban. Carlos Sainz kétszeres rally-világbajnokként és háromszoros Dakar-győztesként mindig is versenyző és technikai maximalista volt, dicséri munkaadóját: „Azt mondtuk az Audinak: Ne becsüljétek alá a Dakart. És ők nem becsülték alá. Bíztak abban az irányban, amelybe mi, versenyzők fejleszteni akartuk a projektet. Az eddigi sikerek minket igazolnak. Ez volt a helyes megközelítés mindkét fél részéről.”

Az Audi Sport ezen az úton az első mérföldköveket már teljesítette: négy szakaszgyőzelem a januári Dakaron, összesített győzelem az Abu Dhabi Desert Challenge-en márciusban, és a prototípus második építési szakasza szeptemberben.

„Az új autó nagy előrelépés a megbízhatóság tekintetében” – mondta Carlos Sainz. „De a mi sportunkban mindig vannak meglepetések, beleértve a technikaiakat is.” Így a javítások továbbra is olyasvalami maradnak, ami néha elkerülhetetlen a tereprali kemény sportjában – kezdve a defektekkel, folytatva a baleseti sérülésekkel és az egyéb hibákkal.

„Ha javításról van szó, segítséget kapok Stéphane-tól” – mondja Edouard Boulanger. „Ő a motorversenyzésből érkezett, és tudja, hogyan kell használni a szerszámokat. Mérnökként alapvető áttekintést kapok, de Stéphane tökéletesen segít nekem.” De nem csak a két francia tudja, hogyan kell megbirkózni a feladatokkal. Az Audi Sportnál mind a hat versenyző és navigátor számára novemberben egy alapos technikai tréning zárja a felkészülést.

Finomhangolás a sivatagra

A továbbfejlesztett Audi RS Q e-tron E2-vel Edouard Boulanger is elégedett: „A szoftver logikája jobb, a gyakran használt funkciók könnyebben és gyorsabban elérhetők”. A navigátortárs, Lucas Cruz is sokat profitál az új munkahelyéből: „A megváltozott üléspozíciónak köszönhetően jobban átlátjuk a dolgokat, és könnyebben le tudjuk olvasni a műszereket.”

Mattias Ekström viszont le van nyűgözve csapattársa tudásától: „Carlos első osztályú alapbeállítást dolgozott ki a futóműhöz. Amióta Stéphane végrehajtotta az utolsó finomhangolást, az autó még nagyobb bizalmat ad nekem. Már eddig is minden tökéletes volt kanyarban, és most már a hátsó rész sem emelkedik el annyira az ugratásoknál.”