Skip to content
Főoldal / Egyéb / Autóipari szerszámok

Autóipari szerszámok

Az autóipari szerszámoknak széles választékát ismerhetjük. Annak függvényében, hogy egy átlagos autós számára lesz, vagy egy műhelybe van rá szükség, mindenki könnyedén megtalálhatja a neki megfelelő eszközt.

Egy mindennapi autósnak a kerékkulcson kívül nem árt, ha egy-két csavarhúzó és egy fogó található még a gépjárműben. Hiszen ezek jól jöhetnek, ha bármi gond van útközben. Természetesen a boltok kínálatában szerepelnek kimondott autós szerszámkészletek, melyekben minden alapvető dolog megtalálható. Egy bikakábel szintén jó szolgálatot tehet, ha van az autóban, helyigénye sem nagy.

Egy műhely számára nyilván sokkal több és sokkal specifikusabb szerszámok szükségesek. Itt már a satuktól kezdve a fűrészeken át a pneumatikus szerszámokig sok minden szükséges.

Mire figyeljünk a szerszámok kiválasztásánál?

Első lépésben azt kell tisztáznunk, hogy milyen típusú járműhöz, személygépjárműhöz vagy tehergépjárműhöz kívánjuk használni a szerszámokat. Továbbá célszerű szem előtt tartani, hogy az adott eszköz minél sokoldalúbb legyen. Adott esetben sokkal drágább lehet, ha a különböző kiegészítőket külön-külön vásároljuk meg. Vagy ha külön eszközt vásárolunk mindenhez.

Nem elhanyagolható szempont a biztonság sem. Ajánlott olyan eszközök beszerzése, amik védenek például az áramütés ellen. Már 110 Volt feszültség is okozhat halálos áramütést, nálunk ennek a duplája a normál feszültség.

Sűrített levegős szerszámok

A sűrített levegővel működő gépeket vagy más néven pneumatikus gépeket például olyan helyszíneken is bátran alkalmazhatjuk, ahol az elektromos készülékek veszélyt jelentenének a testi épségére nézve. A mindennapi használat során rengeteg előnye van a sűrített levegős gépeknek, köszönhetően a megbízhatóságának, a nagy teljesítményének és a nagyfokú ellenálló képességének.

Az elektromos kialakítású modellekkel szemben a sűrített levegős gépek használatakor sokkal kisebb esélye van a meghibásodásnak, ami az elektronika hiányából következik. A működésüket nézve lényegében csak egy levegő által mozgatott hajtóművel rendelkeznek, ami nagy ellenállóságról tesz bizonyságot. Az elektromos szerszámok élettartamára nézve a két legnagyobb fenyegetés a por és a hő. De természetesen a vízbe ejtés vagy a forró napon hagyás sem tesz neki jót. Sajátos jellegük miatt az elektromos motorok névleges munkaciklusát tiszteletben kell tartani. Rendszeres szünet nélkül csupán már a motor által képzett hő csökkenti a teljesítményt, végül pedig túl korai szerszámgéphibát okoz. Ráadásul bármilyen anyag-eltávolítási folyamat részecskeképződéssel jár. A hűtéshez szükséges áttört rácsos motorrészek miatt az elektromos szerszámok motorjaira jellemzőbb a por és törmelék felhalmozódása.

Az akkumulátoros modelleknél előnyösebb a pneumatikus, hiszen előbbinél folyton cserélgetni kell az akkumulátorokat, oda figyelni arra, hogy fel legyenek töltve. Ezek mind értékes időt vesznek el tőlünk. Ráadásul mikor merül, az akkumulátor nem adja le a teljes teljesítményt. Továbbá az akksik a folyamatos töltések, vagy éppen a hosszú idejű állás miatt elhasználódnak, tönkre mennek. Pótlásuk jelentős kiadás lehet.

A vezetékes fúrókat rendszerint nem túl hosszú kábellel adják, ami kicsit korlátozottabbá teszi a használhatóságát. Természetesen ezen probléma hosszabbító segítségével orvosolható, de persze ez is plusz költséget jelenthet. 

Ilyen pneumatikus eszközre jó példa ez a YATO pneumatikus fúrógép mely 6,3 bar üzemi nyomással dolgozik és 800 1/min az üzemi fordulatszáma. A mindössze 1,7 kilogrammos fúrógépnek 198 liter/perc a légfogyasztása.

Néhány egyéb jellemzője:

  • Állítható jobb / bal forgás.
  • Kulcsos tokmány (a kulcs tartozék)
  • 1/4″ pneumatikus csatlakozás.
  • Maximális fúróméret 13 mm.
  • Gyorscsatlakozó mérete: 1/4″
  • 2 év garancia