Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Ales Loprais

Ales Loprais

Ismerd meg a csehek kamionos reménységét!

A cseh versenyző 1980. január 10-én született Olomouc-ban.
Ales Loprais a nagybátyja, a hatszoros Dakar győztes Karel Loprais révén került a Dakar Rallyval kapcsolatba. Már gyerekként is mindig Karellel akart tartani Afrikába, majd ez valóra is vált.  2006-ban Karel navigátoraként vágott neki a sivatagnak, akkor nem sikerült meglátni a célt. 2007-re váltott, átült vezetni a Tatrat. A 2007-es Dakar Rallyn a 3. helyet szerezték meg. A Közép-Európa Rallyn is 3.-ak lettek, míg a Hungarian Baja-n diadalmaskodtak. A 2009-es Dakar Rally-n a vége előtt 2 szakasszal kiállni kényszerültek. A Selyemút Rally-n a harmadik helyet szerezték meg. A 2010-es Dakar Rally 3. szakaszán felborultak és ezután feladták a versenyt. Egy évvel később két szakaszt is nyertek, de a versenyt ismét fel kellett adniuk.

2012-ben sem voltak szerencsésebbek, akkor egy szakaszon voltak a leggyorsabbak, de ismét kiestek. A következő Dakaron ismét egy szakaszt megnyertek és végre megtört a jég, célba értek a 6. helyen. A Selyemút Rallyn nem voltak ilyen szerencsések, 168 óra büntetés miatt, csak a 21. helyen értek célba. 2014-ben ismét a hatodik helyen fejezték be a Dakart. A HunGarian Bajan kiestek. A 2015-ös Dakar Rallynak már egy MAN-nel vágott neki. A hetedik szakaszt megnyerte, végül a 4. helyen ért célba, ezzel ő lett a legjobb nem Kamazos versenyző. Egy évvel később már a De Rooy csapat Ivecoját vezette, de ez nem hozott neki szerencsét, az ötödik szelektíven ki kellet állnia. 2017-ben visszatért a Tatrahoz a Buggyra Racingnél. Az első héten sok apró probléma volt a kamionnal, végül a 7. helyen zárta a versenyt. 2018-ban kiesett, míg egy évvel később ötödik lett.

2020-ban már Szaúd-Arábiában egy Praga kamionnal a hetedik pozícióban finiselt. Egy évvel utána ismét ötödik helyen ért be. 2022-ben jó esélye volt e negyedik helyre egészen a 10. szakaszig. Ott műszaki hiba miatt rengeteg időt veszített, így végül a 21. lett. 2023-ban vezette a versenyt, amikor a kilencedik szakaszon elsodort egy nézőt, aki később belehalt a sérüléseibe. A folyamatban lévő hatósági vizsgálatok miatt nem folytathatta a versenyt.

Ales Loprais álmai autója egy Porsche Carrera Turbo.

Híreink Ales Lopraissal kapcsolatban ITT érhetőek el.

Ales Loprais 2014
2014-ben a HunGarian Bajan