Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Al-Attiyah: Sainz sok mindenre panaszkodik

Al-Attiyah: Sainz sok mindenre panaszkodik

Al-Attiyah
Fotó: A.S.O./J.Delfosse/DPPI

A katari elutasította Sainz állítását, miszerint az Audi hibridjét igazságtalanul büntették a szervezők. Azt is elárulta szerinte ki lesz a legnagyobb ellenfele.

2022 januárjában szakaszgyőzelmekkel debütált a Dakar Rallyn az Audi RS Q e-tron. A 2023-as Dakarra a versenyt szervező ASO felülvizsgálta, és a T1U kategóriában induló hibrid vagy elektromos autók minimális súlyát és 2000 kg-ról 2100 kg-ra emelte. Míg a legnagyobb riválisainak számító T1+ autók minimális súlya maradt a 2000 kg.

Carlos Sainz erre reagálva arra panaszkodott, hogy „mire a szakasz végére érünk, 100 kg túlsúlyunk lesz” – mivel a belsőégésű motorral hajtott riválisok már elégették az üzemanyagot, de a Toyota versenyzője, Nasser Al-Attiyah elutasította elméletét.

„Köszönjetek Carlosnak a nevemben. Carlos mindig sok mindenre próbál panaszkodni, de szerintem az Audi, a Toyota és a BRX ugyanolyan lesz, talán egy kis elektromos vagy teljesítménybeli különbséggel” – kezdte a katari újságírók egy csoportjának.

„A Toyotának pedig van a sebességváltója, és minden váltásnál veszítesz egy másodpercet. De összességében jó, hogy itt van az új elektromos generáció.”

Al-Attiyah szerint a tavaly óta tartó teljesítménycsökkentés szerepet fog játszani a mezőny kiegyenlítésében, és nem hiszi, hogy az Audi túl nagy büntetést kapott volna.

„Az Audi teljesítménye nagyon magas, mi pedig 40 lóerőt veszítettünk. A teljesítmény nem olyan, mint a tavalyi Dakaron, de ez mindenkinek így van. Úgy tűnik, mindannyiunknak ugyanannyi (teljesítménye) van, de majd meglátjuk, szerintem az élen a pilóta és a navigátora képességei fognak számítani.”

Amikor arról kérdezték, hogy ki lesz a fő riválisa a 2023-as Dakar Rallyn, Al-Attiyah a Bahrain Raid Xtreme versenyzőjét, Sebastien Loeböt nevezte meg.

„Számomra a legnagyobb rivális Loeb lesz, nem az Audi, mert Seb 2022-ben második lett, Marokkóban, Andalúziában pedig nyert” – mondta.

„A BRX teljesítménye nagyon erős, szóval Loeb nagyon erős lesz, ahogy Carlos és az Audik is. Majd a Dakar harmadik napja után meglátjuk ki hol áll.”

„Azért vagyunk itt a 2023-as Dakaron, hogy megvédjük a bajnoki címet az új autónkkal. Dél-Afrikában, Namíbiában teszteltem négy napig, majd itt teszteltünk. Ez egy új autó, bár hasonló a legutóbbi Dakaron használt autóhoz. Az első napok nem lesznek könnyűek a navigáció szempontjából, hasonló lesz, mint tavaly, de nem könnyű. A Dakar második hete mindenki számára új helyszín, szóval érdekes lesz” – zárta Al-Attiyah.

Szerinted ki nyeri a 2023-as Dakar Rallyt? ITT tudsz szavazni.