Al-Attiyah nyert, Szalayék újabb nehéz napja, Laller kiesett

Fotó: Red Bull

Új éllovas, kiégett autó, újabb meghempergetett Mini A 3. nap összefoglalója.

A 2018-as Dakar Rally harmadik napján egy 296 kilométeres táv volt a penzum Pisco és San Juan de Marcona között.
A motorosoknál a tegnapi távot 11-en nem tudták teljesíteni. Sajnos köztük volt Horváth “Laller” Lajos is. A váci motorosnak már az első napon is melegedett a motorja. Tegnap többször megállt, próbálta hűteni és újra elindulni, de ez sem segített: teljesen elfogyott az erő a motorból. Így fel kellett adnia a versenyt.
Ma ismét a KTM-es címvédő Sam Sunderland neve mellé került egy újabb részsiker. Őt az argentin Kevin Benavides követte Hondaval, míg Toby Price lett a harmadik.
Joan Barreda Bort eltévedt ma, közel fél óra hátrányban a 30. helyen ért be, ezzel az összetettben is a top 10-en kívülre került. Szintén nem volt jó napja a Yamahasoknak: csak a 14.-15. helyen végzett Caimi és De Soultrait. Olivier Pain pedig a pályán szerelte a motorját. Dési János a 102. helyen abszolválta a mai távot. A szerbiai Saghmeister Gábor a 110. lett.

Az autósoknál Nasser Al-Attiyah ma revánsot vett a Peugeoton a tegnapi vereségért. A katari versenyző több mint 4 perccel volt gyorsabb Peterhanselnél. Egy darabi az élen autózott végül harmadik lett Carlos Sainz. Despres a negyedik helyen ért be közel 8 perc lemaradással, ezzel az összetettben Peterhansel átvette a vezetést.
Ma sem maradtunk dráma nélkül: Alicia Reina Toyotaja kigyulladt és porig égett. A versenyzők nem sérültek meg.
A cél előtt egy kilométerrel Roma meghempergette a Minit (videó a borulásról ITT), de be tudta fejezni a szakaszt. Az orvosok fej és nyak sérülést állapítottak meg a spanyolnál, helikopterrel a legközelebbi kórházba szállították. Hirvonennek sem volt jobb napja, elásta magát az egyik dűnén, amivel több mint másfél órát vesztett.
Szalay Balázs és Bunkoczi László remekül kezdett az Opel Crossland X-el, a szakasz első felét a 35. helyen teljesítették. A második felével azonban meggyűlt a bajuk, technikai hibájuk volt, majd a cél előtt nem sokkal borultak is. Utána nem indult az autó, de megoldották és folytatják a versenyt!

🇵🇪 Прямо сейчас на трассе… Секундная потеря концентрации за 500 метров до финишного створа на 300-километровом участке и вот результат. Прямо у нас на глазах машина Хуана Нани Ромы перевернулась на дюне на большой скорости. Экипаж смог добраться до финиша через 15 минут, но выйдя из машины пилот буквально рухнул в руки организаторов. Через 10 минут прилетел медицинский вертолёт и эвакуировал Гонщика с трассы. Мораль – никогда не теряйте концентрации, даже если на 110% уверены, что уже можно расслабиться. #dakar2018 #liveondakar #peru

A post shared by Alexandr Kravtsov (@juniordo806) on

Kamionosoknál Villagra első szakaszgyőzelmét szerezte, mindössze 35 másodperccel volt gyorsabb Nikolaevnél. Mardeev lett a harmadik.

Dakar Rally 2018 összetett állása a 3. szakasz után:
Motorosok: 1. Sunderland 2. Benavides +4:38 3. Quintanilla +5:00 … 105. Saghmeister +5:20:29 107. Dési +5:31:57
Autósok: 1. Peterhansel 2. Despres +3:11 3. Al-Attiyah +7:43
Kamionsok: 1. Nikolaev 2. Villagra +8:58 3. Vishneuski +52:34