Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Al-Attiyah: Ha nem változtatnak a szabályokon, nem érdekel a Dakar

Al-Attiyah: Ha nem változtatnak a szabályokon, nem érdekel a Dakar

Nasser Al-Attiyah Dakar Rally 2021 második szakasz
Fotó: Red Bull

A katari versenyző a 2021-es Dakar Rally utolsó szakasza után ismét kifejtette a véleményét a szabályokról.

A háromszoros Dakar-győztes Nasser Al-Attiyah sorozatban másodszorra kapott ki az X-raid Mini buggy-jaival szemben. Az elmúlt 6 évben 5 alkalommal nyerték buggy-val a versenyt, az egyetlen kivétel Al-Attiyah 2019-es győzelme. A katari tavaly és idén is hangoztatta, hogy a szabályok túlságosan a kétkerék-meghajtású buggy-knak kedveznek.

„Örülhetek a munkánknak, amit elvégeztünk. Keményen dolgoztunk, és nem hibáztam, a navigátorom és a csapat sem. De mit tehetünk? Ez a második év, amikor harcoltunk és veszítettünk a buggy-k ellen. Igazságos szabályokra van szükségünk. A buggy-k az elmúlt évek többségében nyertek a 4×4-ek ellen, mert nekik kedveznek a szabályok. Remélem, hogy a szervezők változtatni fognak rajta, különben nem érdekel a Dakar” – kezdte a 2021-es Dakar Rally-t az ezüstöt pozícióban záró versenyző.

„Nem az a kérdés, hogy hol jobb a buggy, hol jobb a 4×4. A szabályok nem tisztességesek. Nem csak a kerekek miatt, sok minden más miatt is. A Peugeot háromszor nyert, most kétszer a Mini, ez nagyon erős. 4×4-esekkel küzdünk, sok defektünk van, és egy buggy … az buggy, nem egy gyártó autója” – folytatta Al-Attiyah.

A buggy-knak szélesebb a kerekük, az autóból állítható a guminyomás és nagyobb a rugó útja.

„A gumiktól kell indulnunk. Csapatunk három autójának 106 defektje volt. Ez az adat önmagáért beszél. Nézd meg a kerékátmérőket (810 mm vs 940 mm). A 4×4-eseknél nagyobb oldalfalú gumi nagyobb levegőmennyiséget jelent, ami sokkal toleránsabbá teszi őket a köves körülmények között” -zárta a katari.

A Dakar egyetlen női győztese, Jutta Kleinschmidt az FIA képviseletében volt jelen és elismerte, a buggy-k előnyt élveznek, de ezen 2022-re változtatnak.

„Tudjuk milyen nagy hátrányban vannak a 4×4-esek a buggy-kal szemben. Mi is tisztességes szabályozásra vágyunk, és ez a téma már terítéken van.”