Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Al-Attiyah: Az új szabályok megkönnyítették az életem

Al-Attiyah: Az új szabályok megkönnyítették az életem

Al-Attiyah (Toyota) Dakar Rally 2022
Fotó: Red Bull

A katari szerint most meg van megfelelő egyensúly az autók és buggyk között. Reagált az őt ért vádakra is.

Nasser Al-Attiyah az elmúlt években az egyik leghangosabb kritikusa volt a T1-es autók és a buggyk közötti látszólagos teljesítménykülönbségnek. A Toyota Gazoo Racing versenyzője úgy érzi az ASO és az FIA megtalálta a megfelelő egyensúlyt 2022-re az új szabályokkal. A pihenő napra úgy érkezett meg, hogy 50 perc előnnyel vezet a Toyota GR DKR Hilix T1+-al.

„Az elmúlt hat-hét évben nagyon küzdöttünk a T1-es autóval a buggyk-hoz képest. Most egyenlők vagyunk, és ez megkönnyíti az életemet, és lehetővé teszi számomra, hogy nagy előnnyel vezessem a versenyt. A T1-es autók és a buggyk szabályozása nem egyezett. De most azt hiszem, egyenlőek vagyunk. Minden autónak, az Audinak, a Toyotának, a BRX-nek, ugyanolyan méretű abroncsunk van, ugyanaz a rugózási út, ugyanaz a technológia” – kezdte Al-Attiyah.

„Régóta kértük ezt. Ha ugyanolyan technológiánk van a buggyk-hoz képest, akkor megnyerhetjük a Dakart. Nincs idő a lazításra a Dakaron. Minden nap erősnek kell lennünk minden probléma nélkül. Úgy tűnik, hogy az autónk minden nap nagyon jól működik, és vigyázok az autóra is, és nem rongálom meg. Nagyon örülök ennek a vezetésnek.”

Al-Attiyah az első szakaszon alapozta meg a vezetését, amikor sokan eltévedtek. Akkor sokan kritizáltak ezért a Dakar Rallyt szervező ASO-t. A katari úgy érzi, hogy nem az ő gondjuk, hogy a többiek kevesebb versenyen indulnak, ezért hajlamosabbak a navigációs hibákra.

„Mi sok versenyt csináltunk, míg sokan csak a Dakarra jönnek, ez nem a mi problémánk. Ráadásul Matthieu (Baumel) a világ egyik legjobb tereprali navigátora. Tavaly ugyanez volt a probléma nálunk a Dakar 10. napján, 18 percre eltévedtünk, és ennek eredményeként elveszítettük a Dakart. Néha megtörténik.”

„Fejlődnőd kell neked és a navigátorodnak is, mert ha követsz valamilyen jelet vagy autót, akkor eltévedsz. Az autóban ragaszkodnod kell az itinerhez.”

Al-Attyiah reagált a vádakra

Miután Sainz két órát veszített a megfelelő útvonalpont megtalálása közben az első szakaszon, Sven Quandt, az Audi Dakar partnerének, a Q Motorsportnak a vezetője a spanyol TV-nek adott interjújában arra utalt, hogy Al-Attiyah többet tudott a szakaszról, mint a mezőny többi tagja.

Bár Quandt néhány nappal később egy külön interjúban pontosította megjegyzéseit, Al-Attiyah szerint tiszteletlen volt tőle azt sugallni, hogy külső segítséget kapott az ASO-tól.

„Szerintem tisztelnie kell a szervezőket, mert amit hallunk, az az, hogy segítséget kaptunk a szervezőktől. Nem tisztességes ezt mondani a szervezőkről. Igazán sajnálom Carlost és Sven Quandtot, nem helyes azt mondani, hogy néhány pilóta segítséget kapott a szervezőktől” – jött a reakció Al-Attiyahtól a pihenőnapon.

„Ez azt jelenti, hogy tavalyelőtt, amikor Sainz nyert az X-raid Minivel, talán ő is kapott némi segítséget – nem tudjuk megmondani. Mindent tisztelnünk kell, és ez kell a sporthoz.”

„Sven és Carlos néha kilóg a sorból. De ha visszamész három-négy Dakarra, akkor Lucas Cruz (Sainz navigátora) mindig hibázott. Ez normális. Ismerem Lucast. Versenyeznie kell, mert nem indul a Dakaron kívül egyetlen versenyen sem, Dakarról Dakarra megy. Ezért általában hibázik. Lucas is az egyik legjobb navigátor, de ha nem adsz neki versenyzési lehetőséget, akkor hibázni fog.”

‘Megnyertük a legutóbbi világkupa futamot itt a szaúdi Hailban, tehát tudtuk, mi következik a Dakaron. El kell jönnöd versenyezni, nem otthon maradni és egyik Dakarról a másikra menni. Nagyon keményen dolgoztunk, négy versenyen vettünk részt, és tavaly négy versenyt nyertünk meg. Ez nem vicc.”