Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / A Toyota üdvözli a sebességkorlátozást

A Toyota üdvözli a sebességkorlátozást

Dakar Rally 2021 Toyota Gazoo Racing
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A 2021-es Dakaron 180 kilométer/órában van korlátozva a legnagyobb megengedett sebesség az autósoknál.

Az FIA 2021-től a T1-es autók (A Toyota Hiluxok, a Minik és a BRX1 is ide tartoznak) és a a T2-es autók számára 180 kilométer/órában, míg a T3, T4 és T5 kategóriákban 130 kilométer/órában maximalizálta a megengedett legnagyobb sebességet.

A tavalyi Dakaron Carlos Sainz nyert a kétkerék-meghajtású Mini buggy-val, ami a Toyotás Nasser Al-Attiyah szerint a nagyobb végsebessége miatt előnyben volt.

A Toyota Gazoo Racing South Africa főnöke, Glyn Hall szerint ez a szabály segíteni fogja a négykerék-meghajtású Hiluxokkal induló versenyzőit.
„A Minik egyik nagy előnye tavaly a jóval nagyobb végsebesség volt. Az FIA 180 km/órában maximalizálta most. Mi 170 km/órára számítottunk, de még a 175 km/óra is jobb lett volna. De ez van.”

„Ez megakadályozza őket abban, hogy meglépjenek a gyors szakaszokon. Ne feledjük Nasser tavaly lépést tudott velük tartani, ami azt jelentette sokkal nagyobb kockázatot vállalt. Ha ennyit kockáztatsz könnyen bajba kerülhetsz.”

„A sebességkorlátozás mellett az is segíthet, hogy jobb lett az autónk. Valamint a szervezők változtattak az útvonalon, ami technikásabb lett. Ha technikás, akkor általában lassabb és több a dűne, ami jobban fekszik Nassernek. Meglátjuk, de úgy gondolom, hogy van esélyünk nyerni” – zárta Glyn Hall.

A Miniket felkészítő X-raid csapatfőnöke, Sven Quandt máshogy látja a dolgokat:
„A Toyota sokat dolgozott ezért a szabályért. Attól féltek, hogy a kétkerék-meghajtású autók gyorsabbak, de ha megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a gyors részeken valóban gyorsabbak, de a lassabb részeken lassabbak. Hogy igazságos-e vagy sem az vitatható. Nem a mi ötletünk volt ez.”

„Az igaz, hogy a buggy-k egy kicsit gyorsabbak, de Glyn akkor sem elégedett, ha megnyerte a Dakart. Mindig azt gondolja, hogy túl gyorsak vagyunk. Ez az, aminek soha nem fog örülni, mindig panaszkodik.”

Mi a véleménye az újonc Bahrain Raid Xtremeről?
„A Prodrive által készített autó biztosan nagyon gyors lesz. A motorerő terén jobban állnak mint mi vagy a Toyota.”