Skip to content
Főoldal / Interjúk / A Toyota motoros Lada

A Toyota motoros Lada

Szőnyi András mesélt az új projektről.

-Szia András, tavaly keveset láthattunk versenyezni, év végén a Lada helyett egy Citroen C2R2-vel indultál. Milyen volt?
-Sziasztok, üdvözlöm az olvasókat. Igen, tavalyi év nagyon viszontagságos volt versenyzést illetően, akárcsak a tavalyelőtti. Eger Rally amilyen szépen elindult, olyan szomorúan zárult. A jó szakaszeredmények után műszaki problémáink akadtak, amik előszór egy szuperrallyzást, utána pedig egy végleges motorrobbanást okoztak. Sajnos ez már a hab volt a tortán, mert az előtti évben is csupán egy versenyen tudtunk célba érni, akkor is komoly technikai gondokkal küzdve. Annyira elegem lett a Lada motorok megbízhatatlanságából, ezért ott a pálya szélén megfogadtam, hogy soha többet nem lesz ebben az autóban ilyen típusú erőforrásom. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy volt olyan verseny, amikor saját hibámból nem tudtunk elindulni. Sok energiánkat és időnket elvitte az az elképzelés, amit a típusidegen motor ötlete vezérelt, ezért, hogy ne maradjon sok ki, Mecsek Rallyra béreltünk egy Citroen C2R2-t.

Nagyon furcsa volt átszokni, és a beidegződéseket kiölni magamból, ami abból fakad, hogy máshol hajt az autó. Először szenvedtem vele sokat, nem is éreztem magam benne jól. Végül sok tanácsnak köszönhetően belaktuk, magabiztosabbak lettünk, és ez az időeredményekben is meglátszott. Utólag jó véleményen vagyok a kocsiról, minden porcikáján érződik, hogy gyári versenyautó, csak két bajom van vele. Az egyik, hogy rossz helyen hajt. A másik, hogy sokaktól hallottuk, „ez egy gyári versenyautó, ezt nem lehet tönkretenni…”, mégis nekem sikerült. Utolsó előtti gyorsasági szakaszon megint csak a motor adta meg magát, szintén felrobbant. Szerintem a szervízcsapatom már készíti az „Engine Killer” szélvédő matricát az autómra. 🙂

-Idénre egy új projektbe vágtál a Ladával. Honnan jött az ötlet, hogy egy Toyota motor kerüljön az autóba? Mit lehet róla tudni?
-Mivel az a legdrágább és legrosszabb verseny, amin nem érsz célba, így a számok és a teljesítmény bűvölete helyett elindultunk a megbízhatóság irányába. Olyan típust kerestünk, ami megbízhatónak vallott, jó alkatrész ellátottságú, legyen egyszerű, de mégis fejlettebb, mint a Lada motor, és maradjon 1600 ccm, hogy továbbra is a P12 kategóriában küzdhessünk a többi Ladással. Ezzel nem mi vagyunk egyedül, több kategóriatársam is kacsintgat ki, mivel helyettesíthetnék az elavult technikát, de erről majd Ők nyilatkoznak.

Fotó: Szőnyi András

Szervízcsapatom ajánlotta a Toyota 4A-GE motort, mint jó alapot. Több motort is megvizsgálva ez tűnt a legésszerűbb döntésnek. Egyetlen egy hátránya van a típusnak, mégpedig a kipufogó a menetirány szerinti baloldalon van. Mikor behelyeztük az autóba, ez és az önindító helyzete jelentette a legnagyobb kihívást, viszont a kipufogót a Janó-dob megoldotta, az önindító kérdést, pedig egy egyedi váltóharang tette kipipált feladattá. Maga a motorépítést szervízcsapatom tagja, Horváth Zoltán vállalta, aki nagyon lelkiismeretesen, szabadidőt nem kímélve, építette össze, amit ezúton is szeretnék nagyon megköszönni Neki. A váltót lecseréltük egy Gabura-féle szekvenciális váltóra.

Fotó: Szőnyi András

A motorról annyit lehet tudni, hogy közel széria állapotú. A gyári befecskendezők helyett porlasztók (45-ös Weberek) lettek feltéve, és a vezérműtengely lett benne egyedül kicserélve. Mégis, ettől az eléggé széria állapottól várunk közel annyit, mint egy erősebb húzott Lada. Pontos adatot még nem tudok, még nem fékpadoztuk, de erre Eger előtt sor fog kerülni. A fő cél ezzel a motorral a megbízhatóság. Összességében elmondható, hogy ez az erőforrás a hajtásláncával együtt egy teszt gép. Teszteljük ezt a megoldást, egy nagyobb Lada projekthez, ami már elkezdődött, és reményeim szerint nagyobbat fog szólni, mint a mostani. Főleg, mivel akkorra már egy erősebb Toyota motort kívánunk összeállítani, viszont a megbízhatóságot továbbra is szem előtt tartva.

Fotó: Szőnyi András

-Hol láthatunk idén az új autóval?
-Szeretnénk teljes évadot futni az ORC P12 kategóriában (murva versenyek kivételével) új navigátorommal Vajnai Dániellel. Amennyiben szeretnék megtekinteni az autót, március 11.-én Csapatunk a Ten-Line Racing új mogyoródi telephelyén lévő gépkönyvezésen szívesen várjuk a nézelődőket, kíváncsiskodókat.

Szeretném megköszönni a támogatást Édesapámnak és a Családomnak, Páromnak. Nélkülük nem tartanánk itt. Horváth Zoltánnak a motort, Berente Gábornak a lakatos munkát, és Mindenkinek aki valamit is hozzá tett, hogy elkészüljünk vele. Szeretném a megköszönni a bizalmat és támogatást a Ten-Line Kft.-nek, BETA-nak, az Evidens Bistro-nak, a Pizza Excellence-nek.