Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / A Toyota felhagyhatott volna a Dakar programmal

A Toyota felhagyhatott volna a Dakar programmal

Toyota Dakar 2022
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Ha nem jöttek volna a technikai szabályváltoztatások a 2022-es Dakar Rallyra, kiszálltak volna.

A Toyota csapatvezetője, Glyn Hall szerint a márka és a gumiabroncs-beszállító, a BF Goodrich hajlandó lett volna leállítani a programját, ha az ASO nem hajtott volna végre szabályváltoztatásokat a 2022-es Dakar Rallyra.

A megújult T1+ kategória azt jelenti, hogy az autók szélesebbek lesznek, szélesebb gumikat kapnak és nagyobb rugóúttal rendelkeznek.

A szabályozás frissítése a megfelelő időben érkezett Hall számára, aki elárulta, hogy sem a Toyota, sem a BF Goodrich nem tudta volna elkötelezni magát a Dakar mellett, ha nem tapasztalnak változást.

„A Toyota akkor azt mondta nekem: ha nem tudjuk megoldani a defekt problémát, nem mehetünk vissza Dakarba és nem költhetjük el ezt a pénzt. Nem hibáztathatom őket, valamit tennünk kellett. Több mint 100 defektet kaptunk az elmúlt két évben a négy autóval” – mondta Hall a DirtFish-nek.

„Ezt nem tehetnénk meg megint, és hogy őszinte legyek, a BF Goodrich szintén nem akarta, hogy a gumik rendszeres problémájának a képéhez kapcsolódjanak, ezért nem szívesen folytatták volna, hacsak nem találnak megoldást.”

A Toyota a közelmúltban kiterjedt tesztet végzett Namíbiában a továbbfejlesztett GR DKR Hilux-szal, és Hall kellemesen meglepődött a problémamentességén.

„Sajnos, amikor a tesztelésről van szó, kicsit pesszimista vagyok, ezért gondokra számítottam. Körülbelül 800 km-t tettünk meg [karosszéria nélkül], majd komoly próbákba kezdtünk a kerekek megérkezése után, és további 600 km-t tettünk meg, és nulla problémát tapasztaltunk.”

Tesztek helyett versenyek

A rivális Audival ellentétben a Toyota a versenyeket választotta a tesztek helyett a januári szaúd-arábiai Dakar Rally előtt.

Giniel de Villiers az élen végzett az új Toyota GR Hilux-szal Dél-Afrikában a Megaworld 400-on. De Villiersnek is sok defektje volt idén januárban és úgy véli, hogy a szabályváltozás visszahozza a Toyota esélyeit a januári győzelemhez.

„Idén tele vagyunk reménnyel, ugyanazokkal a gumikkal rendelkezünk, mint a buggy-s srácok, és eddig egy defektet kaptam 3000 km-en. Ennyi bele fér. Az új autó kellemes érzésével és a nagyobb futóművel, remélhetőleg jó harcot tudunk vívni” – tette hozzá a Dakar Rally 2009-es győztese.