Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / A szervezők reagáltak a versenyzők kritikáira

A szervezők reagáltak a versenyzők kritikáira

David Castera Dakar Rally 2021
Fotó: A.S.O./E.Vargiolu/DPPI

A versenyigazgató, David Caterra válaszolt a navigációval kapcsolatos megnyilvánulásokra.

A 2021-es Dakar Rally első hetében sokan küzdöttek a navigációval és fogalmaztak meg kritikát ezzel kapcsolatban. Carlos Sainz elmondta, hogy nehéz alkalmazkodni az új itinerhez, míg Sébastien Loeb egyenesen a navigátorok versenyének nevezte az idei versenyt.

Az idei Dakaron az autósok csak 10 perccel a rajt előtt kapják meg az itinert. Korábban a navigátorok előző este saját kiegészítéseikkel látták el az itinert. Ezt ellensúlyozandó, a szervezők most egy részletesebb itinert adnak a versenyzőknek.

„Lehet, hogy az itiner filozófiája megváltozott, és ehhez szükség lehet némi alkalmazkodásra, de nem igaz, hogy szándékosan megnehezítjük a dolgokat. Meg kell érteniük, hogy a verseny kezdete előtti hetekben sokat esett az eső, és ez bonyolította a helyzetet” – kezdte David Castera, a Dakar Rally versenyigazgatója.

„Carlos (Sainz) túl sok navigációs hibát vétett, azok nélkül harcban lenne Nasserrel (Al-Attiyah) és Stéphanenel (Peterhansel). Ők hárman a legjobbak, szóval közöttük számítottam a harcra. Most a kérdés Peterhansel és Al-Attiyah között fog eldőlni. Várnunk kell, és meglátjuk, ki követi el az első hibát” – folytatta a francia.

A hetedik szakasz után Peterhansel vezet Al-Attiyah előtt, akinek 8 perc a lemaradása. Sainz az eltévedések miatt 41 perc hátrányban a harmadik helyen van a hetedik szakasz után.

„Olyan útvonalat akartunk megtervezni, amely képes megfelelni a versenyzők igényeinek. Tavaly nagyon gyorsak voltak a pályák, így az egyik fő vezérelv a lassítás volt. Úgy alakítottuk ki a szakaszokat, hogy mindegyik tartalmazza a Szaúd-Arábia által kínált terep sokféleségét; kanyargós hegyi utak, homokdűnék, gyors pályák és sziklás utak. Ez a következetes terepváltozás segít megtörni a tempót. A nehéz szakaszokat felváltjuk a könnyebbekkel. A verseny az utolsó szakaszig bizonytalan marad. Az utolsó előtti szakasz lesz a legnehezebb” -folytatta Castera.

„Egy hónapot töltöttem Szaúd-Arábiában a pályafelíró csapattal az útvonal megtervezésében és a kilométerről kilométerre való ellenőrzésében. A világjárvány miatt az összes munkát néhány hónap alatt csináltuk meg, ami rendkívüli erőfeszítés volt.”