Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / A szervezők elmagyarázzák Loeb büntetését

A szervezők elmagyarázzák Loeb büntetését

Fotó: DPPI/F. Le Floc'h

A Dakar Rally szervezői reagáltak a francia klasszis kirohanására és elmagyarázták részletesen miért kapták Loebék az 5 perc büntetést.

Ahogy arról beszámoltunk a negyedik szakaszon Sébastien Loeb és Daniel Elena a negyedik helyen zártak. Később azonban öt perc büntetést kaptak a megengedett sebesség túllépéséért. Így visszacsúsztak a hetedik helyre. Loeb szerint a GPS hibája miatt történt az eset és a közösségi médiában fakadt ki a stewardokra, hogy nincs helye a képtelenségnek és az alkalmatlanságnak.

„Ez egy sebességkorlátozott rész volt, ahová bizonyos korlátozott sebességgel kell belépniük. Az egyik ilyen szakaszon a megengedettnél nagyobb sebességgel haladtak. Ezt a GPS által adott információt egy jelentésben továbbították nekünk. Van egy egyértelmű szabályozás, amely a büntetés mértékét jelzi a sebesség függvényében. A megengedett sebesség 30 km/óra volt, ők 107 km/órával mentek” – kezdte Luis Gomez, az autós mezőny versenyigazgatója az AFP-nek.

Loeb azt állította, hogy „Magyarázataink ellenére, de mindenekelőtt annak ellenére, hogy a GPS-rendszer szolgáltatója beismerte, miszerint probléma van a mai autónkba szerelt egységgel, a stewardok nem akartak semmiről sem tudomást venni.”

„Sebastien Loeb nem jött el hozzánk, senki sem hívott minket, és senki sem tett panaszt ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Ezért lepődtünk meg ma reggel, amikor felfedeztük az üzenetet a közösségi médiában” – vette át a szót Javier Soler, a felügyelő testület elnöke.

A Dakar Rally versenyigazgatója is megszólal az ügyben

A versenyigazgató, David Castera elmagyarázza, hogyan működik a versenyzők GPS-e, valamint világossá teszi, hogy a GPS-en kívül az itinerben is fel volt tűntetve a sebességkorlátozás.

„A GPS hangjelzést ad, amikor érintenek egy útvonalpontot. Amikor elérsz egy korlátozott sebességű zónát a GPS felvillan 800 méterrel előtte és egy nyíl mutatja hogyan lehet eljutni a sebesség korlátozott zónába. Ettől kezdve 180 méterre van lelassítani.”

„Ahogy én látom a dolgot, Loeb nem figyel a navigátorára, hanem a sípolásra hagyatkozik. De a sípolásnak nem ez a funkciója. A sípolás annak a jelzése, hogy egy útvonalpont érvényesítve lett.”

„Az itinerben és a tableten (az élmezőny idéntől így is megkapja az itinert – a szerk.) is megvan az információ a sebességkorlátozott zónáról. Nagyon gyorsan jött, és a sípolásra várt. A probléma az, hogy nem sípolt (ez lehet), vagy hogy nem hallotta … és ez a probléma.”

„Amikor rájött, ráugrott a fékre, de már túl késő volt. Azt hiszem túl nagy kockázat bizni abban a sípolásban. A saját navigátori tapasztalataim alapján – Stéphane Peterhansellel és Cyril Despressel – a sofőrnek soha nem szabad a sípolásban bíznia, hanem a navigátorban kell. Sokat veszthetsz vele, viszont nyerni csak keveset nyerhetsz vele” – zárta Castera.

A szabálykönyv egyértelműen leírja, hogyan kell fellebbezni egy döntés ellen, a Bahrain Raid Xtreme csapata nem nyújtott be ilyen kérelmet. Azt is leírja a szabálykönyv, hogy 40 km/órát meghaladó sebességtúllépés esetén 5 perc büntetés jár.