Főoldal / WRC / A Montéval startol a WRC 2014-es szezonja

A Montéval startol a WRC 2014-es szezonja

ford2014 Lesz-e, aki megállítja Ogiert? Hogy sikerül a Hyundai visszatérése? Ez a két legfontosabb kérdés a 82. Monte Carlo Rallyeval kapcsolatban. Előzetes a Ford versenyzőinek nyilatkozataival és kedvcsináló videókkal.
A WRC 2014-es szezonja is a hercegségben veszi kezdetét. Az elmúlt évekhez képest enyhébb lehet, az időjárás, de így is egy izgalmas versenynek nézünk elébe.
A címvédő VW nem változtatott a felállásán, ők az Ogier-Latvala-Mikkelsen triót küldik harcba a VW Polo WRC-kel a címvédésért. A Fordhoz visszatért Mikko Hirvonen és hozzá csatlakozott a fiatal brit, Elfyn Evans. A Citröen pedig Kris Meeke-kel és Mads Östberggel próbálja meg visszahódítani a tavaly elvesztett címet. A 2003 után visszatérő Hyundai a tavalyi év legnagyobb meglepetését, Thierry Neuvillet az összes futamon indítani fogja, míg csapattársa változni fog. A Monte-Carlo Rallyen a Citröentől érkező Dani Sordo fogja terelgetni a másik Hyundai i20 WRC-t.

ford2014A verseny (és az év) legnagyobb kérdése, hogy lesz-e, aki megállítja a címvédő Sebastien Ogiert vagy sorozatban ötödik győzelmét szerzi. Ugyanis a tavalyi Ausztrál Rallye óta nem talált legyőzőre a regnáló világbajnok. Erre valószínűleg legnagyobb esélye csapattársának Latvalának van. A Forddal szeretné feledtetni tavalyi évét Hirvonen és szívesen dobogóra állna a verseny után. Bár az aszfalt versenyek nem kifejezetten fekszenek a finnek, megbízhatósága és rutinja meghozhatja ezt, hiszen a Monten bármi megtörténhet. A Citröen versenyzői igyekeznek majd meghálálni a beléjük vetett bizalmat, hiszen tavaly Ostberg nem élete szezonját futotta és Meeke is tetőre rakta a DS3 WRC-t, akikor a csapat rábízta. A WRC2 tavalyi bajnokának, Robert Kubicának a tanulásról fog szólni az éve, de szerintem okozhat néhány meglepetést a tempójával a mezőnynek. Hogy szokja a Montés feelinget elindult az ERC első versenyén, a Janner Rallyn és ha már ott volt, meg is nyerte. Evans lesz a másik versenyző, akinek idén a tapasztalatszerzés lesz a főszerepben.

Az M-Sport versenyzőinek a nyilatkozata a verseny előtt:
Mikko Hirvonen: „A Monte mindig egy nagyon nehéz verseny. A körülmények nagyon változékonyak és gyakran kompromisszumokat kell kötni a gumiválasztással. Havas körülmények között keveset teszteltünk. Az időjárás jelenleg nagyon enyhe, amennyiben így maradna, akkor nagyon boldog lennék.”
Elfyn Evans: „Természetesen mindenki tudja, hogy a Monte könyörtelen verseny is lehet. Egyetlen murvás versenyen indultam a Ford Fiesta RS WRC-vel, így egyetlen célom az lehet, hogy minél több tapasztalatot szerezve eljussak a céldobogóig!”
Robert Kubica: „Egy új fejezet kezdődik ralis pályafutásomban. Már nagyon várom a jövő heti Monte Carlo Rallyet. Ez egy óriási kihívás lesz, amit sosem szabad alábecsülni. A legfontosabb, hogy minél több tapasztalatra tegyek szert a futam során.”

Videó, ahogyan a visszatérő Hyundai tesztelt a 82. Monte Carlo Rallye-ra:

Végül pedig egy videó a tavalyi Montéról: