Skip to content
Főoldal / Formula-1 / A Mercedes és a Pirelli is olcsón megúszta

A Mercedes és a Pirelli is olcsón megúszta

P1190453  Döntés született a Mercedes-Pirelli tesztbotrány ügyében. A tesztbotrányon kívül összegyűjtöttem a Forma-1 legemlékezetesebb botrányait.

Monte-Carloban derült ki, hogy a Mercedes a Pirellivel 1000 kilométeres gumitesztet csinált három nappal a Spanyol Nagydíj után Barcelonában. Az év közbeni teszttilalom miatt ebből egyből nagy botrány keveredett. A Ferrari és a Red Bull azonnal óvást adott be.
A Mercedes a védekezés során kiemelte, hogy nem származott előnyük a tesztből. Valamint azt is kifejtették, hogyha rosszul értelmezték a 22-es cikkelyt, akkor a Ferrari tesztjét is meg kellene vizsgálni. (Az olaszok a 2011-es autót használták). Azt elismerték, hogy hiba volt, hogy a pilóták fekete sisakban gurultak pályára és ezért elnézést kértek a többi csapattól. Végül a jogi képviselőjük kijelentette, hogyha vétkesnek találják őket, akkor a Fiatal Pilóták Tesztétől való eltiltást és figyelmeztetést találják elfogadható büntetésnek.

P1190453 A Mercedes tavaly a Hungaroringen

A Pirelli kifejtette, hogy nem ők kérték, hogy a 2013 kocsival teszteljen a Mercedes. Némi iróniával azt is elmondták, hogy nem érdekük kivételezni egyik csapattal sem, lévén ők az egyetlen gumiszállító és ők mindenképpen nyernek.
Párizsban végül a Mercedes által javasolt büntetést kapta a csapat, míg a gumigyár csak figyelmeztetésben részesült.

P1190571
A dolog érdekessége, hogy vélhetően a Merci azért nem kapott nagyobb büntetést, mert féltek, hogy akkor esetleg kivonulnak a sportból. (A brackley-i alakulatnál a kezdetek óta nagy az ellenzék, akik nem nézik jó szemmel az F1-et). Vélhetően a Pirelli is hasonló okból úszta meg ennyivel.


A Forma-1-ben a csapatok sokszor szinte bármit hajlandóak megtenni a siker érdekében és ezért a szabályok megszegésére is képesek. Összegyűjtöttem a száguldó cirkusz legemlékezetesebb botrányait, amikor a csapatok vétettek a szabályok ellen:

-Az 1994-es szezonban betiltották az elektronikai segédeszközök használatát. Michael Schumacher bomba rajtjai láttán sokan arra gyanakodtak, hogy tiltott rajt programot használ a Benetton. Végül nekik lett igazuk, az FIA ellenőrei megtalálták rajt programot. A Benetton akkori technikai igazgatója Ross Brawn máig tagadja ezt.

-1982-ben a Cosworth-párti istállóknak tenni kellett valamit a turbós motorok ellen. A mérnökök az autó súlyával kezdtek trükközni: az autókba víztartályokat szereltek, amiknek hivatalosan az volt a feladatuk, hogy hidegen tartsák a fékolajat. Valójában, csak arra használták, hogy a mérlegelés során megfeleljen a kocsi. A versenyzők a rajt után kiürítették a tartályt, így az autó könnyebb lett, s ez által gyorsabb is. A verseny után a mérnökök feltöltötték a tartályt és így elérték a minimum súlyhatárt. A bili a Brazil Nagydíjon borul ki, miután a Renault a verseny után megóvta a győztes Piquet (Brabham) és a második helyezett Rosberg (Williams) autóját. Első körben elutasították az óvást, de a Renault fellebbezett, így az ügy a FISA-hoz került. Végül diszkvalifikálták őket és a turbós csapatok elérték, hogy a következő szezontól kezdve ne lehessen után tölteni a hiányzó víz- és olajkészletet.

– Az F1 történetének az egyik legnagyobb botránya volt a 2007-es McLaren-Ferrari kémbotrány. A Ferraris Nigel Stepney átadta a 2007-es Ferrari 780 oldalas dokumentációját barátjának, a McLarennél dolgozó Mike Coughlannek. A dolog akkor derült ki, amikor Coughlan egy fénymásoló szalonban szerette volna lemásoltatni az anyagot. A Ferrari azonnal kirúgta Stepneyt, majd másnap a McLaren is Coughlant. Ron Denis kijelentette, hogy semmit nem használtak fel belőle, de hamarosan kiderült, hogy Pedro de la Rosa és Fernando Alonso olyan e-mailokat és sms-eket váltottak, aminek a tartalma a 2007-es Ferrari volt és ez bizonyította, hogy a wokingiaknál mindent tudtak a Ferrari 2007-es autójáról. A McLarent végül megfosztották a konstruktőri pontjaitól és 100 000 dollár bírságot kapott az alakulat. Ez volt a Formula-1 történelmének legnagyobb pénzbírsága.

-2003-ban a Ferrari már élt át hasonlót, akkor Angelo Santini vitte át az F2002 terveit a Toyotához. Akkor azonban sokkal kisebb vihart kavart az ügy és az FIA sem óhajtott beleszólni a dologba.

-2005-ben Imolában a Bar-Hondákban egy segédtankot találtak, ezért kizárták őket a versenyből. Jenson Button egy harmadik, míg Takuma Sato egy ötödik helytől esett el.

-1984-ben Hockenheimben tankolás közben kifröccsent az üzemanyag a Tyrellekből és ólomgolyócskák gurultak szét a boxutcába. A FISA megvizsgálta ezek után az autókat és kiderült, hogy hideg vizet fecskendeztek a motorba, de nem tiszta vizet, hanem ólomdarabokat tartalmazót, ami ráadásul nagy arányban tartalmazott teljesítményfokozó adalékanyagot is. A Tyrelleket ezért kizárták és az addig elért eredményeiket megsemmisítették.