Skip to content
Főoldal / ERC / A McRae név visszatér az ERC-be

A McRae név visszatér az ERC-be

Max McRae
Fotó: FIA ERC

Max McRae – Alister fia, a néhai Colin unokaöccse és Jimmy unokája – 2023-ra elkötelezte magát a Junior ERC-be.

A legendás McRae név 2023-ban visszatér az FIA Rally Európa-bajnokságba, miután Max McRae megerősítette részvételét a Junior ERC kategóriában, amely a nemzeti szintről a nemzetközi szintre lépő versenyzők bevett kiindulópontja.

A 18 éves Max McRae apukája, Alister, nagybáttyja Colin és nagypapája, Jimmy is indult az Európa-bajnokságon. Jimmy 17 győzelmet szerzett, és 1982-ben Tony Fassina mögött a második helyet szerezte meg a bajnokságban.

A 10. Junior ERC szezon hat versenyen keresztül zajlik majd, kezdve a május 19-21. között megrendezésre kerülő 79. Orlen Lengyel Rallyval , amikor Max McRae nyugat-ausztráliai otthonából európai bázisra költözik.

„A Junior ERC a tökéletes lépés számomra” – mondta Max McRae. „Ausztráliában versenyezni csodálatos volt az elmúlt néhány évben, de tudom, hogy meg kell tennem a lépést és át kell költöznöm Európába, és ez az, amiről ez a szezon szól.”

„Olyan emberekkel beszélgetve, mint Iain [Campbell, a rally Európa-bajnokság menedzsere], a Junior ERC-ben való lehetséges karrierépítés nagyon egyértelmű, és most erre figyelek. A naptárban van néhány csodálatos esemény – olyan események, amelyek hatalmas változatosságot kínálnak az utak jellegét tekintve, a lengyelországi és lettországi szupergyors szakaszoktól a római és zlíni aszfaltos fordulókig. És persze ott van a teljesen új Royal Rally of Scandinavia Svédországban.”

Amellett, hogy McRae hat olyan versenyen gyűjti tapasztalatait, amelyeken korábban még soha nem indult, versenyben lesz a 2024-es FIA Junior WRC bajnokságban való indulásért is, amelyet a 2023-as Junior ERC bajnok kap, és amely tovább erősíti a Junior ERC szerepét a fiatal tehetséges versenyzőknek a sportág legmagasabb szintjére való kinevelésében.

„Köszönetet kell mondanom minden partneremnek és szponzoromnak, akik lehetővé teszik a Junior ERC-n az idei indulásomat” – mondta McRae. „A lehetőség, hogy Európa-szerte új versenyeket tanulhatok meg, nagyon fontos számomra és a fejlődésem szempontjából – de az igazi lehetőség a Junior WRC indulás a következő szezonban. Ez az, amire idén mindenképpen hajtunk.”

Iain Campbell, az ERC menedzsere így nyilatkozott: „Nagyszerű kilátások vannak egy újabb nagyszerű Junior ERC szezonra, rengeteg érdeklődővel a meglévő versenyzők és azok részéről, akik először szeretnék kipróbálni magukat a nemzetközi versenyzésben. Ez a tökéletes platform az olyan versenyzők számára, mint Max, akik a nemzeti szintről érkeznek, és a Junior WRC-t célozzák meg.”

„A McRae név az egyik legikonikusabb a rallysportban, így hihetetlenül megtisztelő számunkra, hogy a McRae család harmadik generációja is versenyezhet az ERC-ben. Biztos vagyok benne, hogy Max az apja, nagybátyja és nagyapja nyomdokaiba fog lépni, és a közeljövőben az ERC dobogóin fog állni.”

A Junior ERC-ben 2023. január 1-jén 27 éves vagy annál fiatalabb versenyzők vehetnek részt Rally4 és Rally5 autókkal.

FIA Junior ERC 2023-as naptára:

2023. 05. 20-21. Lengyel Rally
2023. 06. 17-18. Rally Liepaja
2023. 07. 07-08. Royal Rally of Scandinavia
2023. 07. 29-30. Rally di Roma Capitale
2023. 08. 19-20. Barum Czech Rally Zlín
2023. 10. 07-08. IV. Rally Hungary