Skip to content
Főoldal / Kamion Eb / A magyar kamionversenyzés rövid története

A magyar kamionversenyzés rövid története

A magyar kamionversenyzés történetét ismerheted meg a cikkben.

A magyar kamionversenyzés történetének a kezdete a Hungarocamionhoz köthető. A Hungarocamionnál létrehoztak egy autósport szakosztályt, a Hungarocamion ASE-t. Gondolkodtak, hogy két Rábával beneveznek a Dakar Rallyra, de végül nem tették, mert megtudták, hogy Nyugat-Európában gyorsasági versenyeket rendeznek épített pályákon.

1986-ban Kamion Eb futam rendezési jogáért folyamodtak és Frankl András közbenjárásának köszönhetően meg is kapták a rendezés jogát. A nyugat-európai versenyekre munkatársakat küldtek, hogy tanulmányozzák a bajnokságot és a szervezést. Ezzel párhuzamosan idehaza elkezdődött a kamionok felkészítése is. A négy kamion közül a Mercedes 1933-ra esett a választás, ez képviselte a csapatot az EB-n. A másik három kamionnal (Volvo F12, Renault R310 és Rába S16) a hazai versenyen indulhatott a többi versenyző (Balárdi Gyula, Dinnyés László, Goike György és Bukus Zsolt, Virbling János). A Hungarocamion által szervezet selejtezőt az a Krasznai János nyerte meg, aki egy faliújságon fedezte fel a lehetőséget és tudatosan rákészült a megmérettetésre. A Hungaroringen Trabantjával elautózott egy tank benzint és több mint 10 000 Ft-jába került a Trabant javítása utána, de megérte számára, hiszen ő került ki győztesen a két napos selejtezőből.

1987-ben így már volt magyar versenyző a kamion Eb-n és magyar verseny is volt a naptárban. 1987 májusában rendezték meg a Hungarocamion Truck Trophy-t, amire a hétvége során 130 000-en látogattak ki. Krasznai a szombati futamon kategóriájában a 3. helyen végzett. Az év során végül 47 pontot szerzett és kategóriájában a 9. helyen végzett.

Egy évvel később már a gyári Mercedes 1450-est terelgette és nem is akárhogyan. Az  év végen a 6. lett összetettben. Egy évvel később még erre is rátett egy lapáttal. Ekkor a harmadik helyet szerezte meg, úgy, hogy volt olyan hónap, amikor három versenyt is nyert. 1990-ben ismét hatodik lett, igaz az utolsó versenyen már nem is indult.

A Formula-1 mindenható ura, Bernie Ecclestone rá akarta tenni a kezét a kamionversenyzésre is, amit a kamionosok nem akartak hagyni. Így odáig fajultak a dolgok, hogy a kamionok nem versenyezhettek azokon a pályákon, ahol Formula-1-es versenyeket rendeznek. Emiatt a Hungaroringen sem lehetett versenyt rendezni és a Hungarocamion azt mondta, ha nincs hazai verseny őket nem érdekli ez az egész.

Kiss Norbi (MAN) Szilveszter Rally 2013

A 2000-es évek

Ezután egészen 2008-ig kellett várni, hogy újra legyen magyar versenyző a mezőnybe. Akkor Szobi Balász (korábban kétszer teljesítette a Dakart kamionnal) vágott bele. Misanoban megszerezte első pontjait és az év újoncának is megválasztották. 2009-ben már a 10. volt a bajnokságban. 2010-ben egy remek szezonkezdetet produkált, de egy repülőgép balesetben életét vesztette. Kiss Norbert 2011-ben az utolsó három versenyen csatlakozott az OXXO Energy Drink Truck Race Team-hez. Első évében futamgyőzelmet tudott szerezni, valamint több dobogós helyet. A bajnokságban a 12. helyet szerezte meg és megválasztották az év újoncának. Egy évvel később már a 10. volt a bajnokságban. Idén pedig a 4. lett. Ebben az évben debütált Major Benedek, aki első versenyén pontokat szerzett, majd Nogaroban megszerezte az első győzelmét is, így ő a kamion Eb legfiatalabb futamgyőztese. Még három győzelmet szerzett az év során és a 10. lett a bajnokságban.

2013-ban a Szilveszter Rallyn Kiss Norbi megmutatta a hazai közönségnek az MAN-t a Hungaroringen. Ha már ott volt végig driftelte a pályát. A legnagyobb sikert kétségkívül ő aratta a kamionnal a versenyen, így ismét bebizonyosodott, hogy lenne igény egy kamion Eb futamra a Hungaroringen.

Erről egy videó:

2014 újabb mérföldkő lett a magyar kamionversenyzés történetében: Kiss Norbi Európa-bajnok lett!

2015-ben újra kamion versenyt rendeztek a Hungaroringen. Az I. Hungarian Truck Festre több mint 30 000 ember volt kíváncsi.
2015-ben Kiss Norbi kétséget nem hagyott afelől, hogy ő a legjobb. Már 7 futammal a bajnokság vége előtt bebiztosította a bajnoki címét. Az egy szezonban szerzett győzelmek tekintetében új rekordot állított fel.
Krasznai János a Hungaroringen még felvezette az Eb mezőnyét, azonban novemberben állapota hirtelen súlyosra fordult. November 28-án hajnalban elhunyt Krasznai János. Nyugodj Békében!

2016-tól Norbi Mercedesre váltott, az első évben ötödik lett, egy évvel később harmadik lett. 2018-ban ismét az ötödik helyen fejezte be a szezont. 2019-ben a hatodik lett.

2020-ban újra magyar csapattal, a Révész Truck Racing Teammel indult Kiss Norbi. Mivel a koronavírus miatt csak a cseh és a magyar fordulót tartották meg az Európa-bajnokságból, nem hirdettek bajnokot. Norbi a Hungaroring után a bajnokság élén állt.

2021-ben Kiss Norbert harmadszorra is felért Európa csúcsára.