Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / A francia terrorelhárítási ügyészség vizsgálja a Dakaron történt robbanást

A francia terrorelhárítási ügyészség vizsgálja a Dakaron történt robbanást

Philippe Boutron
Fotó: DPPI/F.Le Floc'h

A francia terrorelhárítási ügyészség vizsgálatot indított a Dakar Rally rajtja előtt Dzsidábban történt robbanás miatt, amiben egy versenyző súlyosan megsérült.

Ahogy arról korábban beszámoltunk december 29-én egy robbanásban megsérült a francia Philippe Boutron (a fenti képen a tavalyi versenyen), aki a 10. Dakar Rallyján indult volna. Súlyos sérülései miatt azonnali beavatkozásra volt szükség. Azóta már visszaszállították a párizsi Percy Katonai Kórházba.

A helyi hatóságok már korábban megkezdték a vizsgálatot az ügyben és már akkor sem zárták ki az idegen kezűséget. Kedd este a francia terrorelhárítási ügyészség bejelentette, hogy vizsgálatot indított terrorista szervezethez köthető gyilkossági kísérlet miatt.

A történtekről megszólalt Boutron navigátora, Mayeul Barbet, aki szintén az autóban tartózkodott.
„Philippe ült a volánnál, és az autó aljában, a pedál alatt elhelyezett bomba a szállodától 500 méterre robbant fel. Abban a pillanatban hatan ültünk a kocsiban, megdöbbentünk, és nem mozdultunk. Aztán az autó égni kezdett, és Philippe megkért, hogy menjek és segítsem ki az ülésből. Nem érezte a lábát.”

A francia külügyminisztérium egyértelművé tette, hogy minden Dzsiddában összegyűjtött bizonyítékot átvizsgálnak, hogy megállapítsák, mi okozta pontosan a robbanást.