Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / A Dakar Rally rövid története

A Dakar Rally rövid története

Dakar Rally története
Fotó: Opel Dakar Team

A világ legnagyobb tereprali versenyének a történelme 1979-től napjainkig. A Dakar Rally történetének legfontosabb pillanatait gyűjtöttem össze.

A kezdetek

1977-ben az Abidjan-Nizza Rallyn eltévedt Thierry Sabine. A francia motorost a szervezők napokon keresztül keresték, mire megtalálták.  A verseny után eldöntötte, hogy versenyt szervez a Szaharába.

Az álma 1978. december 26-án vált valóra, amikor a párizsi Trocaderó térről 90 motoros és 80 autós vágott neki az első Dakar Rally 10 000 km-es útjának a Szaharán át.  Ezzel a legenda elkezdődött.

1980-ban már a kamionok számára is kiírták a versenyt. Egyre több gyár látott fantáziát a versenyben.  A verseny egyre népszerűbb lett és az is használt neki, hogy az autós és a motoros szövetség sem fogadta be, mert állítólag túl nehéz a verseny.

Már ekkoriban születtek legendák. A motorosoknál például az első versenyt is megnyerő Cyril Neveu, Hubert Auriol és Gaston Rahier, míg az autósoknál René Metge, Jackie Ickx és a Patrick Zaniroli.

1986-ban azonban minden megváltozott. Thierry Sabine egy bajba jutott motoros segítségére indult, de a homokviharban a helikoptere a földnek csapódott. A helikopteren tartózkodó másik négy ember sem élte túl a szerencsétlenséget.

Dakar 2013 Szalay

Szalayék 2013-ban is teljesítették a Dakar Rallyt

Thierry nélkül

Ezután Thierry Sabine édesapja vette át a verseny szervezését, de fia halála után minden megváltozott. Fia tudatosan igyekezett a gyárak és az amatőrök között a szakadékot csökkenteni, de halála után senki sem foglalkozott ezzel. Az autósoknál ekkor kezdődött a Peugeot egyeduralma előbb a 205-össel, majd a 405-össel.

1988-ban a kamionosoknál egy szörnyű baleset történt, emiatt 1989-ben nem indulhattak a mamutok. Egy évvel később már újra versenyezhettek.

1990-es évek

1992-ben új korszak kezdődött, megjelent a GPS!  Ezzel természetesen csökkent a navigáció szerepe, aminek az első másfél évtizedben rendkívül nagy szerepe volt.  Magyar szempontból is fontos ez az év, mivel ekkor indult először magyar páros a versenyen. A Fülöp Imre – Rutterschmidt Károly kettős egy Mitsubishi Pajeroval vágott neki a távnak, de nem sikerült célba érniük.

1994-ben Gilbert Sabine eladta a jogokat a TSO-nak és ezek után már ők szervezték a versenyt. Eleinte minden évben úgy tűnt veszélybe van a verseny megrendezése és a Dakat csillaga is leáldozóban van. Majd a motorral és autóval is győzni tudó Hubert Auriolt tették meg versenyigazgatónak, aki rendet tett és kezdett a Dakar dicsősége visszatérni.

A 90-es években is születtek legendák: a motorosoknál Orioli és Peterhansel, az autósoknál Saby, Lartigue és Shinozuka, a kamionosoknál pedig Perlini és Karel Loprais. A gyártók közül a motoroknál a Yamaha, az autóknál pedig a Citröen lett egyeduralkodó. A kamionoknál a Pelini és a Tatra uralta a mezőnyt.

2000-es évek

2000-ben először ért célba magyar versenyző a sivatagi shown: a Szalay Balázs-Jakab Tamás duó a Chevrolet Blazerrel az 59. helyen fejezte be a versenyt.
2001-ben Jutta Kleinschmidt révén, a verseny során először nyert nő.

2004-ben a Darázsi Zsolt-Hajnal Károly-Tagai Róbert összetételű egység az MAN-nal a 37. helyen ért célba, ezzel ők lettek az első magyar kamionos egység, aki teljesítette a Dakart. Egy évvel később Varga Ákos a 27. helyen érkezett a célba, első magyar motorosként. A 2000-es évek közepére már igazi Dakar nagyhatalom lettünk.

2008-ban azonban minden megváltozott.  Terrorfenyegetettség miatt ugyanis törölték a versenyt. 2009-ben már Dél-Amerikában rendezték meg a versenyt. Ettől az évtől kezdve már a quadosok számára is kiírják a versenyt.

Legendák az új évezredben is születtek. A motorosoknál Sainct, Meoni, Coma és Despres. Az autósoknál Schlesser, Masuoka, Alphand, De Villiers, Al-Attiyah, Sainz és Peterhansel is letette a névjegyét négy keréken.  A kamionosoknál pedig Chagin, Stacey, Ales Loprais, Gerard de Rooy és Nikolaev. A gyártók közül a kétkerekűeknél a KTM évei következtek, míg az autóknál előbb a Mitsubishi majd a VW, aztán Mini, végül pedig a Peugeot uralkodott. A legnagyobbaknál pedig néhány év kivételével a Kamaz uralkodik.

2019-ben először fordult elő, hogy egyetlen ország, Chile látta vendégül a mezőnyt.
2020-ban elkezdődik a Dakar történetének a harmadik fejezete, mégpedig a Közel-Keleten.