Skip to content
Főoldal / WRC / 2023-ban visszatér a WRC a Közel-Keletre?

2023-ban visszatér a WRC a Közel-Keletre?

Jordán Rally
Fotó: Red Bull

Akár már jövőre visszatérhet a Közel-Keltre a rally világbajnokság, miközben tovább dolgoznak az USA-beli versenyen.

2011-ben járt utoljára a WRC a Közel-Keleten. A Jordán Rallyt akkor Sébastien Ogier nyerte. Jordánia 2008 és 2011 között látta vendégül a rally világbajnokság mezőnyét. A WRC 2023-as naptárának véglegesítése még folyamatban van, a cél a 14 fordulósra bővített szezon.

Az elmúlt két évben a koronavírus miatt főleg Európára korlátózódott a bajnokság. A Közel-Kelet a WRC kulcsfontosságú területévé vált, amelynek az ambíciója, hogy a világ minden kontinensén rendezzenek legalább egy fordulót.

A Motorsport.com úgy tudja, hogy a WRC a régió több szereplőjével tárgyal arról, hogy egy sivatagi fordulóval egészítsék ki 2023-as menetrendet. Nem világos, hogy Jordánia ismét a kalapban van-e, bár úgy tűnik, Szaúd-Arábia is logikus megoldás lehet. 2020 óta ad otthont a Dakar Rallynak, és 2021 óta az Extreme E is visszatérő vendég.

„Ha most ránézünk a naptárra, van egy jó havas versenyünk, van verseny Afrikában és visszatért az Akropolisz Rally. Ezeket a versenyeket szerettük volna visszahozni. Úgy gondolom, hogy ebből a kirakósból hiányzik egy közel-keleti verseny, és különösen egy sivatagi verseny” – mondta a WRC részéről Simon Larkin a Motorsport.com-nak.

„Az a célunk, hogy behozzunk egyet a világbajnokságba, akár már jövőre. Ezen dolgozunk most. Szeretnénk megvalósítani egy olyan naptárat, amelyben az Antarktisz kivételével minden kontinensen versenyeznénk. Erre van szüksége a világbajnokságnak.”

Az USA továbbra is célkeresztben

A WRC utoljára 1988-ban járt az Egyesült Államokban, amikor a washingtoni Olympus Rallyt a Lancia-s Miki Biasion nyerte meg. A WRC-ben érdekelt csapatoknak is kulcsfontosságú az amerikai piac, így nyilván szeretnének egy ottani versenyt.

„Az Egyesült Államok továbbra is az első számú célpontunk egy jövőbeni versenyre. Ezen is dolgozunk. Az idei negyedik negyedévben arra számítunk, hogy lesz valami, legyen az bemutató, roadshow vagy tesztverseny. Az Egyesült Államok vonzó a bajnokság minden egyes szereplője számára. Tudjuk, hogy nagy a WRC rajongótábora, mert az összes platformunkra kiterjedő rajongói elköteleződési számokból láthatjuk.”

: