Skip to content
Főoldal / Formula-1 / 20 éve hunyt el Ayrton Senna

20 éve hunyt el Ayrton Senna

20 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el egy tragikus balesetben a háromszoros Formula-1-es világbajnok, Ayrton Senna. Rá emlékezünk ma.

1994. május elsején a kora esti órákban egy megrázó hírt tudattak a világgal: Ayrton Senna belehalt a San Marinoi Nagydíjon elszenvedett sérüléseibe. A hálál 18:40 perckor állt be a Maggiore Hospitalban, Bolognaban, ahová Imolából helikopterrel szállították a versenyzőt.

Azóta már eltelt két évtized, de sokan talán még mindig nem tudják feldolgozni annak a napnak, annak a hétvégének a történéseit.

Az 1994-es San Marinoi Nagydíj pénteki napján Rubens Barrichello bukott hatalmasat, de komolyabb sérülések nélkül megúszta. Másnap az osztrák újonc, Roland Ratzenberger vesztette életét. Senna a történtek után fontolgatta, hogy nem indul a versenyen. Végül elindult. A rajt utáni baleset miatt bejött a Safety Car. Az SC kiállása után két körrel Senna Williamse a Tamburello-kanyarnál a falba csapódott és a bajnok sisakja többé már nem mozdult…

Ayrton halála alapjaiban változtatta meg a Formula-1 világát. Halála után sokat tettek a pályák és a versenyautók biztonságosabbá tételéért. Azóta egyetlen Formula-1-es versenyző sem halt meg a versenypályán.

Senna 1984-ben mutatkozott be a Formula-1-ben a Tolemannál. Egy évvel később Portugáliában immáron a Lotus színeiben megszerezte pályafutása első F1-es győzelmét. Amit még további 40 követett az évek során. 1988-ban csatlakozott a McLarenhez és abban az évben megnyerte első világbajnoki címét. 1990-ben és 1991-ben is övé lett a korona. 1994-re aláírt a Williamshez, így visszatért ahhoz a csapathoz, aminél az először vezethetett Formula-1-es autót.

Senna mélyen vallásos ember volt, akinek rendkívül fontos volt a családja és a hazája, Brazília. Mindig elhivatott és rendkívül motivált volt, mindene volt a győzelem. Valószínűleg ezeknek köszönhetően lett annyi ember számára példakép, nem csak Brazíliában.

Végül egy remek videó: