Szalayék az első 10-ben kezdtek az Africa Racen, Al-Attiyah nyerte a 2017-es Dakar első szakaszát

Fotó: Opel Dakar Team

A két sivatagi verseny mai napjának a történései.

A tegnapi rajtceremóniával hivatalosan is elrajtolt a 2017-es Dakar Rally. Ma a mezőnyre az Asunción – Resistencia közötti 454 km várt, amiből 39 kilométer volt a szelektív.A motorosoknál ma a francia De Soultrait nyert a Yamahaval. Ez volt az első Dakar szakaszgyőzelme. Mögötte két másodperccel lemaradva Pedrero Garcia végzett, míg a harmadik Brabec lett. Ami a magyarokat illeti Dési János a 85. lett, a szerbiai Saghmeister Gábor a 100., míg az újonc Horváth “Laller” Lajos a 139. lett.

Az autósoknál már ma elkezdődtek az izgalmak. A szakaszt Nasser Al-Attiyah nyerte a Toyotaval, de az utolsó 10 kilométeren füstöt érzett az autóban. Végül csapattársa, Giniel De Villiers vontatta be a táborba a katari versenyzőt. A dél-afrikai versenyző egyébként egy ötödik hellyel nyitott. Kisebb meglepetésre Xavier Pons lett a második a Forddal, míg a harmadik helyet szintén egy Toyota, Nani Roma foglalta el. Legjobb peugeotosként Carlos Sainz a negyedik helyre kormányozta autóját, a Minisek legjobbja a 7. helyen célba érő Al Rajhi volt. Loeb a 6., míg Hirvonen a 9. lett.

Az Africa Race is ma teljesítette az első mért szakaszt, ami Nador és D. Mulaj között volt és 85,89 km volt a mért táv.
A motorosoknál az izraeli KTM-es, Teddy Sella Gev nyert.
Az autósoknál az első részsikernek Vasziljev örülhetett a Minivel. Magnaldi a buggyval lett a második, megelőzve Serradorit. A Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős a 9. helyen kezdte a versenyt. A navigátor szerint navigációs szempontból volt nehéz a mai szakasz, ami egyébként tartalmazta, azt a helyet is, ahol korábban nagyot bukott a páros. Azóta Balázs-ároknak nevezik a helyet, idén Miroslav Zapletal járt ott pórul, igaz ő egy féltengely töréssel megúszta.
A kamionosoknál Jaroslav Waltr volt a leggyorsabb a Tatraval. A Kovács Miklós-Czeglédi Péter-Ács László scanias egység a 4., míg a Darázsi Zsolt-Szalai Norbert duó az 5. lett.