Szalay újra a top 10-ben az Africa Racen, Despres átvette a vezetést a Dakaron

Fotó: Opel Dakar Team

Az Africa Race és a Dakar Rally mai történései. Utóbbin a motorosok egyik esélyese és egy magyar versenyző is kiesett.

A Dakar Rally negyedik szakasza San Salvador de Jujuy és Tupiza között zajlott, amely egy 418 kilométeres szelektívet tartalmazott. A táv mellett ma a 3500 méteres magasság is nehezítette a versenyzők dolgát.
A motorosoknál a szakasz nagy részén Barreda Bort volt a leggyorsabb, azonban a hajrában Walkner megelőzte őt. Bort mögött a szintén hondás Metge végzett. A nap legnagyobb vesztese a címvédő Toby Price volt, aki a bukott és a hírek szerint combcsontja törött. Így a 2017-es Dakar Rallyn a motorosoknál biztosan új győztest avatunk. Összetettben is Walkner vezet Bort és Metge előtt.
Ahogy, arról már tegnap beszámoltunk Horváth “Laller” Lajos bajba került. Kiderült, hogy többször is elesett, teljesen kimerült és a vize is elfogyott, így meghozta a nehéz döntést és feladta a versenyt. Saghmeister Gábornak pedig ma lehetnek gondjai, mivel a WP2-nél már nincs ideje. Dési János a WP10-nél a 81. helyen haladt át.

Az autósoknál Nasser Al-Attiyah a tegnapi napot végül több mint 2 óra hátránnyal tudta befejezni. Ma azonban már nem tudott elindulni, mivel a Toyota Hilux annyira megsérült.
A szelektív elején Peterhansel eltévedt, míg Loeb elakadt és ezzel 25 percet vesztett. A szelektív végén Sainz is időt vesztetett. Ezt kihasználva Despres nyert, aki ezzel az összetettben is az élre állt. Mögötte Hirvonen és Roma végzett. Al-Rajhi is kiesett ma. Összetettben Despres, Peterhansel, Hirvonen a sorrend.

Kamionok CP1.nél: 1.Mardeev 2:0:22 ó 2.De Rooy + 1’40 3.Shibalov + 2’54

Az Africa Race mai versenynapján Assza–Remz el Kebir között 409 kilométer volt a szelektív.
Az autósoknál Magnaldinak először sikerült megelőznie Vaszilyevet. Abszolútban továbbra is Vaszilyev vezet. Számunkra azonban érdekesebb, hogy a Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős az Opel Mokkával ma újra az első 10-ben végzett, 9. lett. Ezzel az összetettben a 11. helyen állnak.
A kamionosoknál a másik Kamazzal Kuprianov törte meg Karginov győzelmi sorozatát. A Kovács Miklós-Czeglédi Péter-Ács László trió ma is hozta a negyedik helyet, míg a Darázsi Zsolt-Szalai Norbert duó a 7. lett. Így előbbi egység az 5., míg utóbbi a 6. helyről várja a folytatást.