Szabó Árpád: Az idei lépcsőfokokra már fel is léptünk

A fiatal versenyzővel beszélgettem az idei évről, ahol a versenyzés mellett még csapatot is alapított, valamint arról, hogy mit tartogat csapata számára a jövő.

 

-Az idén kevesebbet láthatunk a pályákon, akkor is a jobb oldalon. Milyen volt onnan az év?
-Igen, ez egy érdekes fordulat volt. Ott kezdődött, hogy Szőnyi Andris barátom megkért arra, hogy üljek be jobb oldalra és próbáljam segíteni az ő munkáját, hiszen ő még csak most kezdte a versenyzést.  Azt gondolom, hogy jól sikerült a bemutatkozás, ugyanis a Baranya kupát sikerült megnyernünk. A siker utáni két versenyen sajnos nem sikerült célba érni, kétszer is tetőre érkeztünk. (Az egyik Czézinger Kristóf barátommal volt Oroszlány-Pusztavámi Sprinten) Még soha ezelőtt nem voltam tetőn, úgyhogy ez egy merőben új élmény volt, de ezen a tűzkeresztségen is átestem.

-Amellett, hogy idén kevesebbet versenyeztél nem unatkoztál, hiszen Papp Arnold „Arnie” barátoddal nagy fába vágtátok a fejszéteket és egyesületet alapítottatok.
– Igen, ez januárban kezdődött el. Tulajdonképpen júniusig csak ketten szőttük a terveinket, hogy létrehozunk egy egyesületet. Mindketten autó nélkül maradtunk az idei évre, de a sportág berkein belül szerettünk volna tevékenykedni és valami egyedit alkotni. Így nem volt más hátra, mint előre, megtettük az első lépéseket. Célokat fogalmaztunk meg, amiket öt éven belül el szeretnénk érni.  Az első állomásunk ezen belül a júniusi hónapban egy tököli Rallye Edzés volt, ahol egy Honda Civic Type-R versenyautóval mutatkoztunk be, mint a PSZA Motorsport. Szép lassan ez év alatt sikerült felépíteni ezt az egyesületet. A versenyzés mellett más célokat is kitűztünk magunk elé, mint a műszaki fejlesztés és oktatás a motorsportban. Példaként említeném erre Papp Arnold autójában lévő karbon tütéket.

-Idén kik versenyeztek a PSZA Motorsport Egyesületnél és milyen eredményeket értek el?
– Idén két versenyzőpáros futott a színeinkben, az egyik a Szőnyi András, a másik pedig Födő Imre. Nagyon örültünk, hogy egy ilyen kultikus név van a csapatunkba mint Imi, hiszen őt az elmúlt 20 évben mindig láthattuk a pályákon, így még jobban örülünk hogy mellettünk tette le a voksát. Idén sikerült a bajnokságot is megnyernie, melyben sok a közös munka, gondolok itt az autóépítésre és versenyszervezésre. Valamint azt se felejtsük el, hogy Szőnyi Andris a Historic bajnokság D/2-es kategóriájának a bajnoka lett.  Visszatekintve az egész évre, úgy gondolom, hogy a lépcsőket megmásztuk, és sikeres évet zártunk. Jövőre új év ,új lépcsőfokok!

-Idén még láthatjuk valahol a PSZA Motorsport Egyesületet?
– Igen. December 11-én Gyöngyös-Vistontán a Gokart pályán élményautóztatást szervezünk, ahol a szurkolóinkat, jelenlegi és remélhetőleg jövőbeli támogatóinkat autóztatjuk meg. Várunk titeket is szeretettel. Meleg tea és pogácsa lesz! Ezen kívül idén még részt veszünk a Szilveszter Rallyen, ahol bővül a csapatunk egy régi új versenyzővel, Mészáros Attilával. Illetve Papp Arnold itt fogja először élesben tesztelni az autóját, és csak figyelmeztetés képpen, nem slickek lesznek a hátsó keréken! Természetesen Födő Imi is ott lesz, és a durrogást sem hagyja otthon.

-Ha jól tudom Arnie autója közben már gépkönyves lett és a te jövő éved is kezd alakulni.
-Így van. Ez is egy nagy siker, hogy Arnie autója elkészült, mely két éves munkának a gyümölcse. Annyit tudni kell, hogy ez egy 174 Le-s, 190 NM-es Lada lett. (1,6-os Mahle dugattyús, karburátoros autó) A kocsi csapatunk egyik gyöngyszeme lesz, amivel Arniet fogjátok látni néhány versenyen a jövőben, az még körvonalazódik, hogy pontosan hol.
A magam részéről annyit tudok elmondani, hogy az utóbbi idő nem a versenyzésről szólt, hanem sokkal inkább háttér munkáról. Remélem ennek meg lesz a gyümölcse. Annyi biztos, hogy sok a feladat, de jövőre én is visszaülök a kormány mögé.

-A csapat többi tagjának mik a 2017-es tervei?
-Jövőre úgy néz ki három párosunk lesz. Az egyik a Födő Imre- Szabó Bence, akik a Historic Hobbycarban szeretnének kiváló eredményt elérni. Marad a Lada és marad a szeki váltó. A másik versenyzőnk Szőnyi András lesz, mellé még navigátort keresünk. A leendő páros szintén  Historicban,  D2-es kategóriában fognak indulni. Ott szeretnének egy minél előkelőbb helyet megszerezni. Illetve de nem utolsó sorban Mészáros Attila és Pataki Jenő ugyancsak a D2-ben kezdik meg a pontvadászatot a körlámpás Zsigulival, úgyhogy nem fogunk unatkozni.
Lezárásként még annyit mondanék, gyertek el minél többen a Szilveszter Rallye-ra, és ismerjétek meg a PSZA Motorsport csapatát!

Lájkold a csapatot Facebookon!

A PSZA Motorsport Egyesület támogatói:
Kasza Motorsport, Multi Garage Kft., Ten-Line Kft., Fúzió Elektrotechnika Kft., Robitlág Bt., Fóliaz.hu, Ruhan Kft.

psza