Ott Tanak: “Eredetileg én voltam Raigo navigátora”

Fotó: M-Sport

Ott Tanak mesélt a múltjából néhány történetet, de beszélt az idei terveiről is.
A Motorsport Monday beszélgetett az M-Sport versenyzőjével, Ott Tanakkal.

-Igaz, hogy Markko Martin beszélt rá a nemzetközi szereplésben 2009-ben?
-Nem. Előtte Észtországban versenyeztem, de a szponzorom azt mondta ha fejlődni akarok, akkor egyességre kell jutnom Markkoval. Szóval elmentem hozzá és megkérdeztem segítene-e. Örömmel vállalta el. Alapvetően ez volt a kezdete a profi karrieremnek. Ez egy nagy lépés volt.

-A következő nagy lépés az volt, amikor 2010-ben Pirelli Star Driver lettél. Négy versenyt fejeztél be és kétszer te voltál a legjobb. Milyen emlékeid vannak erről?
-Fontos volt, mivel nem volt más lehetőségem indulni a WRC futamokon. A Pirelli Star Driver megadta ezt a lehetőséget. Az EVO X akkoriban egy új, de nagyon erős autó volt. A probléma én magam voltam, túl gyors voltam, de az autó alapvetően megbízható volt. Ez egy igazán remek lehetőség volt a számomra.

-Aztán jött az M-Sport. Hogy alakult a munka Malcom Wilsonnal és a csapattal a kezdetekben?
-A Pirelli Star Driver projektünk végén kaptunk némi támogatást Malcomtól, hogy 2011-ben egy Ford Fiesta S2000-essel versenyezek az SWRC-ben (S2000-es világbajnokság). Malcom adta az autót, de Markkoé volt a csapat. Ez egy újabb nagy lépés volt előre. Ez volt a kezdete az öt éves tervnek. De korábban véget ért…

-Nagyon csalódott voltál?
-Képzelheted. 2013-ban visszatértem az észt bajnokságba egy N-es autóval, amit a saját csapatom versenyeztetett. Szóval elfoglaltam magam. Akkoriban nem hittem, hogy van esélyem a világbajokságra, mivel elég fiatal voltam. De keményen dolgoztam és magam mellé állítottam néhány szponzort. A lehetőség, hogy 2014-ben a WRC2-ben versenyezzek a DMacknak köszönhetően jött. A karrierem szempontjából nagyon fontos volt a Dmack érkezése. Ez volt a kulcsa a visszatérésemnek a WRC-be.

Tanak02SWE14sv111

-2014-es visszatérésed nem lehetett könnyű. Korábbi navigátorod, Kuldar Sikk Yuriy Protosovnak diktálta az itinert. Melléd Raigo Molder ült be.
-Régóta és jól ismerjük egymást. Eredetileg én voltam Raigo navigátora! Mindketten a Saaremaa szigetről (Észak-nyugat Észtországban van) jöttünk. Az észt bajnokságban három szezont versenyeztünk együtt. Addigra már én vezettem és nyertünk két bajnoki címet (2008 és 2009). Amikor a WRC-ben mentünk akkor ült be mellém Kuldar, akinek nagy tapasztalata volt, mivel korábban Urmo Aavaval versenyzett a világbajokságon. Biztos vagyok benne, hogy akkoriban ez volt a helyes döntés.

-Mit vársz az idei évtől?
-Kezdésnek csak azt, hogy jól érezzem magam az autóban és a csapatnál. A szezon második felében már kellene néhány jó eredmény.