Ogier taktikázott, Neuville nyert és vezeti a bajnokságot

Fotó: Red Bull

A Svéd Rally vasárnapi napjának az összefoglalója.

Három szakasz volt a penzum a Svéd Rally zárónapján.
Egymás után kétszer kellett teljesíteni a 21 kilométeres Likenäs gyorsot. Elsőre ez Tanaknak sikerült a legjobban. Breennek saját bevallása szerint lassúra sikerült az itiner, ezen váltóztattak a második kör előtt. A Citroenes ennek ellenére további egy másodperccel növelte az előnyét Mikkelsennel szemben. Ogier óvta a gumijait a Power Stagere, míg a Rallye2-vel visszaálló Meeke megpördült.
Másodjára Lappi nyerte a gyorsot. Az élen álló Neuville már ekkor eldöntötte, hogy nem fogja nyomni az extra pontokért. Breen is növelte előnyét, így a második helyért folyó csata is eldőlni látszott.

A Power Stagen Ogier negyediknek rajtolt volna. A gyors előtti időellenőrzőből késett, végül csak a WRC2 élmezőnye után rajtolt. A késésért  4 perc 10 mp büntetést kapott, végül második lett a szakaszon, négy extra pontot szerezve. Ogier a késés miatt bukta a 10. helyet, amit így Evans örökölt. A későbbi rajttal Ogier kedvezőbb rajtpozíciót szerzett, ez a taktikázás a közösségi médiában nagy nemtetszést váltott ki a szurkolók körében. Az M-Sportnál azonban nem ért véget a taktikázás: Evans az utolsó IE-ből annyit késett, hogy 4 perc 20 mp büntetést kapott. Ezzel újra Ogier lett a 10. helyezett…
Paddon hibázott és a hófalban kötött ki, le is fulladt az autó. Ezt a szakaszt megnyerő Lappi ki tudta használni és feljött a negyedik helyre.

Neuville Ogier után lett az újabb nem skandináv Svéd Rally győztes, a belga versenyző pályafutása hetedik győzelmét szerezte, míg Breen legjobb WRC-s eredményét érte el.
Neuville ezzel a bajnokságban is az élre állt Ogier és Latvala előtt.

A WRC2-ben Katsuta nyert, pályafutása első WRC2-es győzelmét aratta. Tidemand és Veiby állhatott még dobogóra.

WRC Svéd Rally nem hivatalos végeredménye:
1. Neuville
2. Breen +19.8
3. Mikkelsen +28.3
4. Lappi +45.8
5. Paddon+54.4
6. Ostberg+1.15.3
7. Latvala +2.04.
8. Suninen +2.52.2
9. Tanak +3.44.4
10. Ogier+8.45.4