Ogier a Svéd Rallyn is megállíthatatlan lesz?

Hirvonen01MC14cm701

Hétvégén a havas-jeges versennyel folytatódik a rally világbajnokság. Az északi pilóták vissza tudják hódítani a győzelmet vagy ismét Ogier nyer? A verseny előzetese a Ford versenyzőinek szavaival és kedvcsináló videóval.

Ogier volt a második nem északi pilóta (Loeb volt az első), aki meg tudta nyerni a Svéd Rallyt. A verseny nagy kérdése, hogy folytatja-e győzelmi sorozatát és másodszorra is megnyeri a versenyt vagy lesz, aki gyorsabbnak bizonyul nála. Kétségkívül ő a legesélyesebb, de nem feledkezhet meg csapattársairól, hiszen a finn Latvala és a norvég Mikkelsen is okozhat számára meglepetést.  A Citroennél Ostbergtől várják a jó eredményt, aki tavaly a dobogó alsó fokán végzett. Meekenek nincsenek havas tapasztalatai, ezért a teszten beült csapattársa mellé a DS3 WRC-be, hogy tőle lesse el a trükköket. Az M-sportnál is van egy tanuló, Evans személyében, aki szintén nem indult még havas versenyen. Ő is csapattársától, Hirvonentől akar tanulni. A finn korábban kétszer is megnyerte (2010 és 2011) a versenyt és ez lesz a 11. Svéd Rallyja. Mindenképp szeretne dobogón végezni. Kubicára is új kihívás vár a versenyen, ő a célba érésre és a tanulásra helyezi a hangsúlyt. A Hyundainál elsődleges cél a célba érkezés. Igaz ez Neuvillere és Hanninenre is, aki három napot tesztelte az autót havas körülmények között.

Három szakaszt is élőben közvetítenek a TV-k (hazánkban nem). Az első a szerda esti szuperspeciál lesz, majd szombaton újabb két szakaszt adnak élőben.

Hirvonen01MC14cm701
Fotó: M-sport World Rally Team

A Fordos versenyzők nyilatkozatai:
Mikko Hirvonen: „Egy remek tesztünk volt az autóval. Előjöttek a korábbi tapasztalatok a Fiesta WRC-ről, főként a nagy sebességű részeknél fontos ez. A Monte után előre tekintek és remélem, Svédországban bizonyítani tudunk.”
Elfyn Evans: „Ez lesz az első teljesen havas versenyem és szöges gumikat is most fogok először használni. De jól hangzik ez a kihívás. A tesztünk jól sikerült, sokat tanultunk, de maga a verseny is sok új tapasztalatot fog nyújtani. A pályák felírása is fontos lesz, rá kell jönnünk, hogy írjuk fel az itinert ilyen feltételek mellett.”
Robert Kubica: „Ez lesz az első teljesen havas körülmények közötti versenyem és Svéd Rallym is. Őszintén szólva nem tudom, hogy mire számíthatok, de a havas-jeges szakaszok új és izgalmas kihívást fognak jelenteni. Mivel szokatlan számomra ez a felület egy nagyon nehéz futamra számítok. Kiemelt célunk a tanulás a futam egésze alatt, a feltételekhez alkalmazkodva. Már nagyon várom az új kihívásokat és közben lesben fogok állni.”

Ilyen volt a tavalyi verseny: