Makaó: az éves roncsderbi helyszíne

Fotó: WTCC Media

2005-től 2014-ig Makaón rendezték a WTCC szezonzáróját. A versenyzők imádták, a csapatvezetők nem. Miért? A cikkből kiderül sok videó és kép segítségével.
A Makaón található Guia Circuit a világ egyik legkülönlegesebb versenypályája. A pálya első szektora és a harmadik szektor vége rendkívül gyors.  A pálya többi része viszont rendkívül kacskaringós és szűk. A kelet Monacójának tartott pálya adottságai miatt rengeteg hatalmas baleset történt az évek alatt. Szerencsére csak kevés volt személyi sérüléssel járó, de az anyagi kár mindig jelentős volt.
Mostani cikkünkben a legnagyobb bukásokat és a tömeg baleseteket elevenítjük fel (a teljesség igénye nélkül). A problémák egy jelentős része a Lisszabon kanyarban volt, ahol a mezőny megpróbált a tempós részről beférni a sokkal szűkebb kanyarba. A másik kiemelt gócpont az utána következő kanyar, ahol szintén sokszor nem fért el a WTCC mezőnye.

2005
A WTCC első szezonzáróján már meg is kezdődött a roncsderbi. Az időmérőn Tarquini nézte el a Lisszabon kanyar féktávját és állt bele a gumifalba, majd Rydell a Seattal is bele ment. Mögöttük pedig feltorlódott a mezőny. Lásd a fenti képen. Az olaszt ezután a kórházba vitték megfigyelésre, mivel a vállát és a nyakát fájlalta. Majd az első versenyen ismét a Lisszabon kanyar bizonyult problémásnak. Többek között Coronel Seatja, Huff Chevroletje és az egyik BMW is használhatatlan lett.

Csata utáni kép a Lisszabon kanyarban az első versenyen
Csata utáni kép a Lisszabon kanyarban az első versenyen

2006
Az első versenyen Dirk Müllert forgatták be a Lisszabon kanyarban a palánkhoz, ezzel elállta az egész mezőny útját. A futam alatt még többen közelebbi ismertséget kötöttek  fallal.

A második verseny sem ment simán. A Lisszabonban ismét nem fért el a mezőny, majd a pálya hátsó részén Tarquini és Huff is összeakadt, így beküldték a Safety Cart. Farfus is falnak csapta az autóját, így elbúcsúzhatott a bajnoki címtől.

2007
Itt az első futam végén jött a lökdösődés: Tarquini beleforgatta a falba Farfust. Erről videót ITT láthatsz.

2008
A második futamon Thompson az utolsó előtti körig vezette a versenyt, de akkor a falnak csapta a Honda Accodot. Farfus vette át a vezetést, de az utolsó körben ő is falnak ment. A mögötte érkező Tarqiuni átugratott egy kitört keréken. Közben Menu is elmért egy féktávot és ő is falnak csapódott. Thompson pedig a sérült autóval próbált célba érni.

2009
Már az időmérőn elkezdődött a roncsderbi. A Q1-ben Thomspon és D’Aste ütközött össze. Majd az általuk hagyott olajfolton a Q2-ben megcsúszott Yvan Muller. A Seatba még Tarquini és Menu is belement. Thompsont, Tarquinit és Mullert is kórházba vitték. Az angol lábán zúzódások keletkeztek, így ő kénytelen volt kihagyni a versenyeket. A balesetről készült videó ITT tekinthető meg.

A második verseny vége felé is történt egy hatalmas baleset. Porteiro elvesztette az uralmat a BMW felett a Fishermen’s bend-ben és a falnak csapódott, majd visszacsúszott az út közepére. Engstler eltalálta. Majd André Couto figyelmen kívül hagyta a sárga zászlót és nagy sebességgel Engster BMW-jének ment. Engstlernek eltörött a kulcscsontja. Couto 30 mp-s időbüntetést és 1000 Euros büntetést kapott ezért.

2010
A második futam számunkra egyértelműen Michelisz Norbi első WTCC-s győzelméről marad emlékezetes. Azonban a rajt után a Lisszabon kanyarban tömegbaleset történt. A futamot félbeszakították.

2011
Az első versenyen volt dolga a Safety Carnak. Előbb Couto és Menu ütközése miatt küldték be, majd Bennani forgatta meg O’Youngot (53:29-tól a videóban).

A második versenyen is történt egy nagy baleset.

2012
Az első futamon megint nem sikerült az egész mezőnynek átjutnia a Lisszabon kanyaron. A hetedik autótól kezdve az egész mezőny feltorlódott.

A második versenyen Muller meglökte MacDowallt, aki hatalmas erővel csapódott a falba. A biztonsági autó távozása után Oriola elkeseredett támadást indított Michelisz Norbi ellen, így végül mindketten a Lisszabon kanyar gumifalában végezték (41:30-tól a videón).

2013
A WTCC makaói történetének legnagyobb roncsderbije volt a második futamon. A rajt után Chilton lökte meg Michelisz Norbit, a Honda mindkét oldali szalagkorláttal közelebbi ismertséget kötött majd kezdődött a biliárdozás.Norbi Hondáján kívül még hat autónak lett vége. Az újraindítás után Chilton lassan haladt a harmadik szektorban, amikor nagy sebességgel hátulról eltalálták. Majd a beugró versenyzők megcsinálták a még nagyobb bajt. Előbb az SC-t majd a piros zászlót hagyták figyelmen kívül és mentek neki a roncsoknak. Újabb hat autó lett lezúzva.