Loeb és Szalay is kiesett

Fotó: Valmar Viisel Twitter

Újabb küzdelmes nap a sivatagban. Az ötödik szakasz összefoglalója.

A versenyben lévőkre ma a San Juan de Marcona és Arequipa közötti 266 kilométer várt. A motorosok és az autósok ma külön útvonalon versenyeztek.
Barreda Bort nyerte a 2018-as Dakar Rally ötödik szakaszát a motorosoknál. Őt Walkner és Benavides követte. Az összetettben továbbra is Van Beveren vezet, de az első öt nyolc percen belül van.
Az utolsó ellenőrző ponton, ahol áthaladt Saghmeister Gábor a 99. pozíciót foglalja el. Dési János a 77.-ként teljesítette a távot. A romániai Gyenes Emanuel a 38. helyen zárta mai napot.

Az autósok küzdelme újabb drámai napot hozott. Az elsőként rajtoló Loeb nem sokkal a rajt után elakadt, majd Sainz is elakadt tőle nem messze. A spanyol hamar tovább tudott menni, míg a francia közel fél órát vesztett ott. Loeb nem sokkal később újra elakadt a dűnék között. Navigátorának, Daniel Elenanank a farokcsontja megsérült, így feladták a versenyt! Loeb úgy vágott neki az idei Dakarnak, hogy ez az utolsó esélye, hogy megnyerje a Dakar Rallyt, ebből már nem lesz semmi… Loeb korábbi WRC-s ellenfelének, Hirvonennek sincs jó napja, még nem ért be, de már két óra hátrányt összeszedett.
A nap felénél még Al-Rajhi állt az élen, a végén azonban sok időt vesztett. Így végül Peterhansel örülhetett a szakaszgyőzelemnek, ezzel az előnyét is jelentősen növelte az összetettben. Ten Brinke lett a második a Toyotaval és összetettben is feljött a második helyre. De Villiers lett ma a harmadik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk tegnap a Szalay Balázs-Bunkoczi László páros az újabb küzdelmes nap után úgy döntött, hogy kijönnek a szakaszról. Így a sorsuk a versenybírák kezében volt. A versenyigazgató úgy döntött, mivel rengeteg GPS pontot kihagytak nem folytathatják.
“Bár nem örültünk neki, teljesen jogos döntésnek tartjuk és elfogadtuk. Csalódott vagyok, hiszen öt évet vártam arra, hogy visszatérjünk a Dakarra, másrészt viszont nem ostorozom magam, mert úgy érzem, mindent megtettünk, hogy versenyben maradjunk.”-mondta Szalay Balázs
Ezzel egy hosszú sorozata szakadt meg az Opel Dakar Team párosának, hiszen ez volt a nyolcadik Dakarjuk együtt és eddig mindig célba értek.

A kamionosoknál Nikolaevnek 36 perc előnye volt a második helyezettel szemben az összetettben. Azonban a Kamazos versenyző hibázott ma és az oldalára borította a kamiont! Visszaállították és folytatni tudta a versenyt. Az orosz ez után rákapcsolt és Villagra gondjainak köszönhetően őrzi a vezetést az összetettben.

Dakar Rally 2018. az összetett állása az ötödik szakasz után:
Motorosok: 1. Van Beveren 2. Benavides +1:00 3. Walkner +1:14 … Dési +9:50:24
Autósok: 1. Peterhansel 2. Sainz +31:16 3. Ten Brinke +1:15:16