Herbie a Dakaron

Fotó: dakar.com

Az idei Dakar Rallyn is feltűnt egy legendás autó. Herbie teljesíti a távot?

Sok érdekes járművel vágtak neki a sivatagnak. Volt aki Rolls Roycal, volt aki sült krumplis autóval próbálta teljesíteni a Dakar Rallyt. A 2015-ös versenyen egy újabb érdekesség bukkant fel.

Ki ne emlékezne az 53-as rajtszámú fehér VW Bogárra? A filmvásznon sok kalandot megélt kocsi ezúttal egy újabb nagy kalandba kezdett. Az eddigi utolsó filmben a Nascart vette célba, ezúttal a Dakar Rallyt.

Az autót alkalmassá tették a sivatagi versenyzésre, lényegében egy buggyt csináltak belőle. Az 1350 kg-s autóban egy 3 literes V6-os VW TDI motor dübörög. Az autót a DunBee névre keresztelték.

Az autót Stephane Henrard vezeti, aki az első Dakar Rallyjának 1997-ben vágott neki, akkor még motorral. A célt akkor nem sikerült meglátnia, ahogyan két évvel később immáron autóval sem. 2000-ben 35. lett, míg egy évvel később a 7. helyen ért célba a Dakaron. 2002-ben a hatodik szakaszon kiesett, következő nekifutásra a 6. lett. A következő két év nem hozott szerencsét, mindkétszer kiesett. Az utolsó Afrikában megrendezett Dakar Rallyn 10. lett. Az első dél-amerikai versenyen a harmadik szelektíven a verseny feladására kényszerült. 2010-ben a 21. helyen finiselt.

Tavaly az Africa ECO Racen már Herbievel indult és sikeresen vette az akadályt, a dobogón végzett. Így elérkezettnek látta az időt, hogy benevezzen a DunBee-vel a Dakar Rallyra. Az autó a 353-as rajtszámot kapta, hogy valamelyest igazodjék az autó hagyományaihoz. Az első szakaszt stílszerűen az 53. helyen teljesítette.