Hamarosan rajtol a 2014-es Dakar Rally

P1260639Január 5-én ismét elrajtol a világ legnagyobb tereprali versenye és ismét szoríthatunk a magyaroknak!
Az argentínai Rosarioból rajtoló versenyen a motorosokra 8750 km, míg az autósokra 9300 km vár, amiből 4830 km lesz a szelektív. A cél Chilében, Valparaisoban lesz, a pihenő nap pedig Saltaban. A szervezők szerint a tavalyinál nehezebb versenyre számíthatnak az indulók.
Az autósoknál nagy valószínűséggel idén is a Miniket kell legyőzni, már csak azért is mivel tizenegy áll belőlük rajthoz. A kormányaiknál olyan pilótákkal, mint a címvédő Peterhansel, Roma (aki tíz éve motorral nyert), Holowczyc , a hazaiak kedvence, Terranova és az X-Raidhoz visszatérő Al-Attiyah. A trónkövetelők egyik legesélyesebbje de Villiers, aki szeretné a Toyota javuló tendenciáját (2012. 3. hely, 2013. 2. hely) megtartani és megnyerni az idei versenyt. De nem szabad elfeledkezni Carlos Sainzról sem, aki egy buggyval tör az élre. Robby Gordon is ott lesz természetesen, ő egy új autót épített a 2014-es Dakar Rallyra. A top 10-be vágyik még Alvarez a gyári Forddal, Sousa a Great Wallal és Chicherit, aki az utolsó pillanatban tudta meg, hogy indulhat. A 153 autós egység között idén csak egy magyart találunk. A Sebestyén Sándor-Bognár józsef duó ezúttal Ungvári Miklóssal kiegészülve indul. Ők a 390-es rajtszámú Toyotaval versenyeznek majd.

Sebestyén Sándor-Bognár józsef
Sebestyénék a HunGarian Bajan

A motorosoknál ismét Despres-Coma csatára számíthatunk. De nem szabad elfelejteni, hogy a címvédő KTM-ről Yamahara váltott, míg Coma a tavalyi Dakart sérülés miatt kihagyta. De Viladoms és Lopez is mindenképpen szeretne beleszólni a győzelemért folyó csatában és a Hondás Barreda Bortot sem szabad elfelejteni. Az első tízbe szeretne még kerülni Pain, Rodrigues, Faria, Casteu, Goncalves, Verhoeven, a szlovák Svitko és Ullevalseter is. A 195 motoros között találjuk Dési Jánost (131-es rajtszámmal), aki harmadszorra is nekivág a Dakarnak és a célba érést tűzte ki célul. Valamint 2014-ben is ott lesz a rajtnál a szerbiai magyar, Saghmeister Gábor, aki a 72-es rajtszámot ragaszthatta a motorjára.
A kamionosoknál a Kamaz szeretné megőrizni az elsőségét, az élükön Nikolaevvel, a tavalyi győztessel. De Rooy és Stacey az Ivecoval, míg Versluis az MAN-nel szeretné az oroszokat megelőzni. De Loprais a Tatraval is a dobogóra szeretne állni.
A quadosoknál is a címvédő Patronelli a legesélyesebb. A Sandlander Dakar Team színeiben először indul a Sivatagi Shown Somfai Mátyás (293-as rajtszám).

Végül pedig egy kedvcsináló videó a 2014-es Dakar Rallyhoz: