Egy Mazda 323-al nyerték majdnem a Jänner Rallyet az R5-ösök előtt

Fotó: Harald Illmer

Fordulatokban bővelkedett az osztrák szezonnyitó. A verseny összefoglalója és egy videó a versenyről. Frissítve!

2015 után először rendezték meg a Jänner Rallyet. Idán hó nem nagyon volt, de a jég annál több helyen nehezítette a versenyzők dolgát. Az első áldozat Niki Mayr-Melnhof (Ford Fiesta R5) volt, aki az első gyorsaságin több mint 30 másodperc hátrányt szedett össze. Utána nyolc szakaszon is ő érte el a legjobb időt, így közel két perc előnnyel várhatta a másnapot. Az első gyorsaságit megnyerő Johannes Keferböck (Ford Fiesta R5) a harmadik helyen zárta a pénteki napot. Kettőjük közé ékelődött be Simon Wagner a Mazda 323 GT-R-el. A már-már matuzsálem autóval egyébként a hatodik gyorsaságit is megnyerte.

Szombaton hat gyorsasági várt a Jänner Rallye indulóira. Niki Mayr-Melnhof reggel még a leggyorsabb volt. Előnye már közel három perc volt, Simon Wagner előtt, amikor a Fiesta R5 technikai hibája miatt ki kellett állni. Ezzel a Mazdás páros került az élre, több mint 30 másodperces előnyt kellett beosztaniuk a maradék gyorsaságira. Ezt sikerrel teljesítették és megnyerték a 2018-as Jänner Rallyet a pályán. Azonban váltó gondok miatt nem tudtak, a freistadti célig eljuttni, így kiestek! Ezzel hivatalosan Keferböck nyert, Gerhard Aigner és Hermann Gassner előtt.

Ami a magyarokat illeti a Klausz Kristóf-Csányi Botond kettős bár nevezett a versenyre, végül nem rajtoltak el. Így egyetlen magyarként Markovics György indult Szegedi Máté navigálásával. A BMW-s duó begyűjtött 40 másodperc büntetést, végül a 24. helyen fejezték be az osztrák versenyt. A 6.2-es kategóriát megnyerték egyedüli célba érkezőként, az Austrian Rally Cup-ban pedig a 14-ek lettek.

A 33. Int. Lietz Sport Jänner Rallye 2018 végeredménye IDE kattintva tekinthető meg.