Egy lépéssel közelebb a Szafari Rally visszatérése

Már megállapodást írtak alá a 2020-as visszatérésről.

Már egy ideje hallani róla, hogy az ikonikus Szafari Rally a visszatérésre készül. Az FIA elnök Jean Todt, és korábbi navigátor szintén már egy ideje hangoztatja, hogy támogatja az afrikai verseny visszatérését. Utoljára 2002-ben volt a világbajnokság része a Szafari Rally.

Az FIA párizsi központjában csütörtökön megállapodást írt alá Oliver Ciesla, a WRC promoterének ügyvezető igazgatója, Kirimi Peter Kaberia kenyai Sport – és Örökségügyi miniszter, továbbá Phineas Kimathi, a Szafari Rally WRC-s újjáélesztéséért felelős vezető. Ezzel egy lépéssel közelebb a Szafari Rally visszatérése.
A 2019-es Szafari Rally a megállapodás értelmében kandidáló verseny lesz, ezért az Afrikai Rally Bajnokság versenye külön megfigyelés alá fog esni. A jövő évi verseny márciusban vagy áprilisban lesz. A pontos időpontot a WRC 2019-es naptárának a megerősítése után jelölik ki, lehetővé téve a WRC képviselőinek a jelenlétét. Ha ez a verseny jól sikerül, 2020-ban jöhet a világbajnoki futam.

Régóta kulcsfontosságú része a naptár-fejlesztési stratégiának, hogy a WRC visszatérjen Afrikába és teljesítsük a rajongók vágyát, hogy visszahozzuk ezt a mitikus versenyt. A kenyai kormány hatalmas elkötelezettségről tett tanúbizonyságot annak érdekében, hogy visszaállítsa a Szafari Rallyt a korábbi dicsőségébe.”-mondta Oliver Ciesla.

Míg 2002-ig egy maratoni hosszúságú verseny volt, maratoni szakaszokkal, addig a mostani verseny már a jelenlegi verseny formátumhoz lesz igazítva.
„Ez egy modern Szafari Rally lesz. A hagyományos közutak helyett magánbirtokok és rezervátumok útjain lesznek kijelölve a gyorsaságik. A verseny egy átfogó biztonsági terv szerint kerül megrendezésre. A verseny kihívása így sem fog csökkenni, a murvás szakaszok minőségiek és meg tudják mutatni az afrikai állatvilágot és tájakat.” –zárta Ciesla.