Egy korszak véget ért

Sebastien Loeb 2013 Slovakiaring Véget ért a Francia Rally, ahol a kilencszeres rally világbajnok Sebastien Loeb az utolsó versenyét teljesítette a rally világbajnokságon.

Már az év elején, a Monte-Carlo Rallyval egy új korszak vette kezdetét, hiszen a francia klasszis már korábban bejelentette, hogy idén csak négy versenyen (Monte-Carlo, Svéd, Argentin és Francia Rally) indul, így biztossá vált, hogy kilenc év után új világbajnokot avat a WRC.
Ezek közül az utolsó a Francia Rally volt, aminek utolsó gyorsaságija, a Haguenau, Loeb otthonában került megrendezésre, így a korábbi tornász szó szerint otthon inthetett volna búcsút a WRC körforgásának. Azonban utolsó versenye nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, olyat láttunk tőle, amit ritkán: hibázott. Az utolsó nap reggelén megcsúszott és eldobta az autót. A dolog érdekessége még, hogy a verseny első napján biztosította be egy másik Sebastien a világbajnoki címet. Ogier a Power Stage-en elért harmadik helyért járó egy ponttal megnyerte első vb címét, ráadásul ő is hazai pályán tehette ezt.
A tornászás után 1995-ben váltott rallyra, majd 2001-ben már megnyerte a Junior Világbajnokságot a Citroennel. A Sanremo Rally-n már egy Xsara WRC-t terelgetett és végül a második lett Gilles Panizzi mögött. 2002-ben nem ment teljes szezont, de a Német Rally-n megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét a WRC-ben. (Összesen kilencszer nyerte meg a Német Rallyt.)2003 volt az első teljes szezonja, amit a második helyen zárt Petter Solberg mögött. Egy évvel később azonban már nem talált legyőzőre és onnantól beindult a szekér: sorozatban kilenc világbajnoki címet szerzett.  A dolog érdekessége, hogy végig Daniel Elena volt a navigátora és minden sikerüket a Citroennel érték el.
A Francia Rally mindig különleges verseny volt Loeb számára és nem csak azért mert hazai versenye volt. 2004-ben ott nyerte meg első vb címét, 2005-ben az összes szakaszt megnyerve tudott diadalmaskodni. 2010-ben is otthon biztosította be a bajnoki címet és 2012-ben az utolsó vb címét is ott nyerte és végül az utolsó versenyét is ott teljesítette.

p1260938-jpg
Sokáig aszfalt menőnek tartották a franciát, de később bebizonyította, hogy minden talaj típuson ő a leggyorsabb. Hiszen rengeteg murvás győzelmet szerzett, de megnyerte a Svéd és a Norvég Rallykat is és a Finn Rallyt is megnyerte háromszor.
Saját bevallása szerint legnagyobb bukása a 2009-es Acropolis Rallyn elszenvedett bukása volt.
Loeb egyik legnagyobb ellenfelei a finnek voltak, előbb Marcus Grönholm, majd Mikko Hirvonen és Jari-Matti Latvala. Pályafutása legszorosabb versenye is Grönholmhoz kötődik: a 2007-es Új-Zéland Rallyn az utolsó előtti szakaszon a finn átvette a vezetést 7 tized mp-vel, így minden az utolsó szuperspeciálon dőlt el. Loeb megnyerte, de így is 3 tizeddel a második helyre szorult Grönholm mögé.

A rally mellett részt vett a Le Mans-i 24 óráson (2006-ban 2. lett) és 2012-ben megnyerte az X-Games rallycross versenyét Los Angeles-ben. Volt rá esély, hogy a Formula-1-ben a 2009-es Abu-Dhabi versenyen debütál, de ebből végül nem lett semmi, pedig a teszteken rendkívül gyors volt.  Háromszor (2003, 2005, 2008) megnyerte a Race of Champions-t. 2004-ban pedig a nemzetek kupáját nyerte meg Jean Alesi-vel.

Annak ellenére, hogy 2013-ban csak 4 WRC futamon indult idén sem unatkozott. Több mint egy perccel megdöntve a korábbi rekordot megnyerte a Pikes Peak hegyiversenyt a Peugeot 208 T16-os szörnyeteggel. Saját csapatával pedig a GT világbajnokságon vesz részt egy McLarennl, gyűjtve a tapasztalatokat a következő szezonra. A Porsche Szuperkupában is kipróbálta magát.

Sebastien Loeb Racing McLaren 2013
Jövőre már a WTCC-ben erősíti a Citroen gyári csapatát. Azt elismeri, hogy sokat kell még tanulnia a túraautózásról, de honfitársától és barátjától a négyszeres túrautó világbajnok Yvan Mullertől rengeteget tanulhat 2014-ben. Sokan arra számítanak, hogy a Citroen annyira sikeres lesz első WTCC-s szezonjában, mint a VW első WRC-s szezonjában. Amennyiben a WTCC-ben is bajnokságot nyerne, ő lenne az első versenyző, aki két FIA világbajnoki sorozatban is diadalmaskodni tudott.
Ha WRC futamon már nem is láthatjuk, jövőre a WTCC hungaroringi versenyén látható lesz Michelisz Norbi ellenfeleként.

Sebastien Loeb autogram

Sebastien Loeb eredményei:
Versenyek száma: 168
Célba érések: 147 (87,5 %)
Győzelmek: 78 (46%)
Dobogós helyek: 116 (69%)
Szakaszgyőzelmek: 899
Összes pont: 1619
Világbajnoki címek: 9 (2004-2012)

 

Végül pedig egy videó a pályafutásáról: