Despres nyerte a Selyemút Rallyt, Szalayék teljesítették a versenyt

Fotó: Peugeot Sport

A Selyemút Rally utolsó szelektívének történései, ahol Despres majdnem úgy járt, mint a Toyota a Le Mans-i 24 óráson.

A 2016-os Selyemút Rally utolsó szelektíve Wuhai és Hohhot között zajlott, a mért szakasz 261 kilométer volt.
A szakasz célja előtt 30 kilométerrel az összetettben vezető Despres-Castera duó egy kisebb drámát élt állt. “Azt mondtam magamnak, amit Nakajima is a Le Mans-i 24 óráson: nincs erő! Kinyitottuk a motorháztető, közben megérkezett Jean-Paul Cottret és azonnal megtalálta a problémát. Ez egy újabb példája volt a csapatmunkának.”-mesélte Despres. Ugyanis a Peugeotban megjelent egy hiba üzenet, ami egy esetleges turbó hibára figyelmeztet. Mivel a Peugeot versenyzőinek a mai feladatuk az volt, hogy a célba kísérjék Desprest, nem siettek annyira. Loeb lett a legjobb, 2. lett. Abszolútban a 7. helyen zárt. Despres a 6. lett, de előnyéből még így is több mint 25 perc megmaradt. Ezzel a Dakar Rallyt motorral ötször megnyerő versenyző első nagy sikerét érte el autóval. A mai szakaszt egyébként Al Rajhi nyerte a Minivel, ez volt a másod rész sikere az idei Selyemút Rallyn. Összetettben megőrizte második helyét csapattársával, Vaszilyevvel szemben.

Szalay Balázs és Bunkoczi László ma is remekül kezdetek, az első ellenőrző pontnál a 15. helyen álltak, de aztán történt velük valami a szakasz végén, mert csak az 51. helyen teljesítették a távot. A tegnapi nem teljesített szakaszért megkapták az újabb 100 óra büntetést, végül a 48. helyen teljesítették a versenyt. Ugyanez nem sikerül a Liszi László-Liszi Norbert kettősnek.

Selyemút Rally végeredménye autósok:
1. C. Despres (AND) / D. Castera (AND) Peugeot – 36:15:18
2 Y. Al Rajhi (KSA) / T. Gottschalk (GER) MINI ALL4 Racing +25:51
3. V. Vasilyev (RUS) / K. Zhiltsov (RUS) MINI ALL4 Racing +49:46
4. H. Hunt (GBR) / A. Schulz (GER) MINI ALL4 Racing +1:54:47
5. A. Rakhimbayev (KAZ) / A. Nikolaev (RUS) MINI ALL4 Racing 2:12:45

48. Szalay Balázs (HUN) / Bunkoczi László (HUN) Opel Mokka +229:39:34

A kamionosoknál Mardeev stílusosan egy szakasz győzelemmel nyerte meg a versenyt. Mögötte Sotnikov végzett, aki abszolútban is a második lett. A legjobb nem Kamazosként ma is és az összetettben is Van Den Brink végzett a Renaulttal, ő harmadik lett.

Holnap már csak egy etap vár a mezőnyre Pekingig, ahol az ünnepélyes díjátadó lesz.