A Mini is buggyval indul a 2018-as Dakar Rallyn

Fotó: X-Raid

A Mini bemutatta új versenyautóját és megnevezte a versenyzőit a januári versenyre.

A 2018-as Dakar Rallyval új éra kezdődik az X-Raid-nél. A Trebur központú csapat az elmúlt 15 évben összkerék meghajtású autóval képviseltette magát a világ legnagyobb tereprali versenyén. Januárban Limában már egy kétkerék meghajtású buggyval, hivatalos nevén a MINI John Cooper Works Buggy-val állnak oda a rajthoz.

Az X-Raid csapatvezetője, Sven Quandt elmondta, hogy soha ennyi mérnők nem dolgozott még az új autó fejlesztésén a csapatban. Több mint 45 mérnök dolgozott az új autón. 2016 év végén kezdett körvonalazódni az ötlet és 2017 februárjában kezdtek el dolgozni a projekten.  Szeptemberben tette meg az új Mini az első métereket a csapat bázisán, majd pár nappal később már Magyarországon tesztelték! A teszten minden rendben ment és utána nehezebb terepre küldték a MINI John Cooper Works Buggy-t. Három hetet töltöttek Marokkóban. Ez idő alatt találtak javítható hibákat, de az autó sohasem állt meg.

Az új szabályok értelmében az autók minimumsúlya 1952 kg-ról 1850 kg-ra csökkent. Az X-Raid-nál minden csavart is megvizsgáltak, hogy az utolsó kilóktól is megszabaduljanak.

Sven Quandt szerint lesznek olyan helyek, ahol a négykerék meghajtás előnyösebb lesz.  A csapat nem bíz semmit a véletlenre, hiszen a három MINI John Cooper Works Buggy mellett indítanak három MINI John Cooper Works Rally-t is. A csapatvezető, és a versenyzők közül Hirvonen és Terranova is  célként a dobogót fogalmazta meg.

MINI John Cooper Works Buggy
Mikko Hirvonen (FIN) / Andreas Schulz (GER)
Bryce Menzies (USA) / Pete Mortensen (USA)
Yazeed-Al Rajhi (KSA) / Timo Gottschalk (GER)
MINI John Cooper Works Rally
Orlando Terranova (ARG) / Ronnie Graue (ARG)
Nani Roma (ESP) / Alex Haro (ESP)
Jakub Przygonski (POL) / Tom Colsoul (BEL)
Boris Garafulic (CHI) / Filipe Palmeiro (POR)